Trepće, diše i imitira ljudsku mimiku: Novi Diznijev robot izgleda impresivno VIDEO

I pored toga što trenutno nije prekriven kožom, robot kompanije “Dizni risrč” izgleda impresivno, posebno njegova sposobnost da imitira ljudsku mimiku lica.

Po nekima, zastrašujuća, ova mašina ima senzor smješten u prsima koji ga upozorava kada neko pokušava da stupi u interakciju sa njim, a senzor ima ugrađen program “nivoa radoznalosti” koji odrađuje bliskost komunikacije. Uz suptilne facijalne pokrete, robot sve vreme imitira disanje, što ga čini dodatno realističnim.

Kako navodi list kompanije Volt Dizni imadžiniring pomoć su im pružili i naučnici za oblast robotike sa Univerziteta Ilinois i Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Istraživački tim je najviše pažnje posvetio što realističnijem pogledu robota i njegovoj interaktivnosti jer većina humanoidnih robota usredsređuje pogled na ljudsko lice i tamo ga zadržava sve vrijeme, što ljudi tokom komunikacije ne čine.
Naučnici su u konstruisanju robota koristili principe koje i animatori koriste tokom oživljavanja crtanih junaka: upotrebu “luka”, da pokret prati zakrivljenu liniju, “povlačenje”, što znači da se različiti dijelovi kreću različitom brzinom, ubrzavajući i usporavajući pokrete na početku i kraju.

Međutim, još uvijek postoje elementi koje robot ne može u potpunosti da oponaša, prije svega, pogled jer još uvijek izgleda kao da gleda kroz svog sagovornika jer mu se oba oka kreću paralelno. Kako bi to rešili, konstruktori su podesili da njegove oči prave brze, munjevite pokrete kako bi stvorili iluziju da oba oka gledaju sagovornika.

Nije teško zamisliti kako bi “Dizni” mogao da koristi ovakve robote u svojim tematskim parkovima. Istraživačko odjeljenje kompanije već nekoliko godina radi na istraživanju humanoidnih robota, a sada im ostaje samo da navuku “kožu” na novu mašinu, piše RTS.

Ostavite komentar: