Treća godina zaredom: Ženevski sajam ponovo otkazan

U automobilskom svijetu mart je oduvijek bio povezan sa sajmom automobila u Ženevi. Međutim, od izbijanja pandemije 2020. švicarski Palexpo bio je prazan. Iduće godine se po tom pitanju neće puno promijeniti – sajam je otkazan po treći put.

Prvi sajam automobila u vrijeme pandemije održan je u septembru. IAA Mobility u Münchenu zamijenio je sajam u Frankfurtu. Međutim, to nije bio tipičan sajam automobila, već sajam elektromobilnosti.

Šta je s izložbama automobila?

Ženeva, Detroit i sajam automobila u Tokiju – prije pandemije su bili najveći automobilski događaji na globalnom nivou. Godine 2020. auto sajam u Ženevi otkazan je u zadnji čas zbog neočekivane pandemije. Do sljedećeg je ostalo još gotovo pet mjeseci, no organizatori su već najavili da više neće biti sajma automobila.

Maurice Turrettini, predsjednik sajma u Ženevi, rekao je da pokušavaju reaktivirati Međunarodni sajam automobila u Ženevi, ali nedostatak kontrole nad pandemijom predstavlja prevelik rizik za ovako veliki događaj. Međutim, Turrettini je najavio da će se sajam 2023. godine vratiti u automobilski kalendar diljem svijeta. Hoće li tako biti, vjerovatno će potvrditi razvoj pandemije.

Kovid i poluprovodnici

Prvi argument koji rezultuje otkazivanjem sajma automobila u Ženevi sljedeće godine tiče se nedostatka kontrole nad pandemijom. Sajam je događaj koji se održava u dvorani, tj. u zatvorenom objektu. Organizovanje tako velikog događaja zahtijevalo bi znatne logističke poteškoće.

Drugo pitanje je…nestašica mikročipova. Prema riječima organizatora sajma, proizvođači sada imaju važnije stvari od pripreme šarene priredbe. U vrijeme kada se proizvođači moraju boriti za gotovo svaki proizvedeni automobil, a kupci na neke modele čekaju i do 12 mjeseci, organizovanje sajmova je, prema riječima uprave, neprimjereno. Proizvođači bi se prvo trebali pozabaviti krizom na tržištu poluprovodnika, pa tek onda ulagati u sajmove. I mora se priznati da takvo zaključivanje ima smisla. Čemu događaj na kojem će se prikazivati ​​novi automobili, ako kasnije čujemo “ionako ih ne možete kupiti jer mikročipovi još nisu stigli”.

Ostavite komentar: