TikTok odbacio navode: Dobili tužbu zbog špijuniranja demonstranata

Kompanija ByteDance koja drži TikTok pomagala Kini u špijuniranju demonstranata, piše u tužbi bivšeg izvršnog direktora ove firme u SAD.

U tužbi koju je podnio protiv svoje bivše kompanije, Jintao Ju tvrdi da je firma ByteDance koja posjeduje aplikaciju TikTok pomagala Kini u špijuniranju demonstranata i aktivista za građanska prava u Hong Kongu. To je navodno uradila tako što je omogućila članovima Komunističke partije Kine (KKP) pristup korisničkim podacima demonstranata, piše “BBC News”.

On tvrdi i da nisu špijunirani samo učesnici demonstracija, već i korisnici koji su objavljivali sadržaje u vezi sa protestima. Osim toga, članovi KKP su navodno mogli i da pristupe podacima američkih korisnika.

Portparol kompanije ByteDance odbacio je ove navode kao neosnovane.

Kompanija ByteDance je navodno omogućila članovima odbora KKP pristup akreditivima “super korisnika” poznatih još i kao “božiji korisnici”, koji su im omogućavali da identifikuju i lociraju demonstrante, aktiviste za prava i pristalice hongkongških demonstracija od 2014. do 2018. godine.

U tužbi Ju tvrdi da članovi odbora nisu bili zaposleni u kompaniji ByteDance, već su fizički dolazili u kancelarije firme u Pekingu. Ta činjenica je, kako piše, bila opšte poznata među višim rukovodiocima kompanije. On je u kompaniji bio zaposlen otprilike godinu dana od ljeta 2017. godine.

Aktuelni portparol kompanije demantuje njegove optužbe i kaže da firma “energično planira da se suprotstavi neosnovanim tvrdnjama”, prenosi “BenchMark”. On u odgovoru za “BBC” ističe da je zanimljivo da Ju iznosi ove tvrdnje čak pet godina nakon prestanka njegovog radnog odnosa i pripisuje ih cilju privlačenja pažnje.

Tužba zaista dolazi u vrijeme kada se aplikacija TikTok širom svijeta suočava sa intenzivnom kontrolom i zabranama korišćenja. Neke države su zabranile zaposlenima u državnim strukturama da koriste aplikaciju na službenim telefonima, dok je savezna američka država Montana postala prva država koja je donijela potpunu zabranu korišćenja ove platforme. Sve zabrane dolaze zbog sumnje na neovlašćeno prikupljanje korisničkih podataka.

Ostavite komentar: