Tesla i Ford snizili cijene auta: Hoće li Folksvagen ići njihovim koracima?

Nakon što je Tesla značajno smanjila cijene Modela 3 i Modela Y u Evropi i Americi, uslijedio je i Ford sa sniženjima za električni Mustang Mach-E, a sada se i njemački gigant Folksvagen oglasio na ovu temu.

Tesla je 2023. godinu započela sa ozbiljnim sniženjima njihova dva najpristupačnija modela, na nekim tržištima čak i do 20 odsto. Nedavno smo saznali da ih i Ford prati sa smanjenjem cijene električnog Mustanga Mach-E, ali Folksvagen Grupa navodno nema planove da prati ovaj trend.

VW Grupa širom svijeta prodaje veliki broj električnih modela različitih brendova. Upravo zahvaljujući svom ogromnom globalnom prisustvu, ozbiljnom procesu razvoja i proizvodnje, kao i velikim investicijama i napredovanju na polju električnih automobila, njemački gigant je jedan od nekolicine proizvođača koji imaju za cilj da skinu Teslu sa prvog mjesta na globalnom tržištu vozila na struju u bliskoj budućnosti.

Kada se sve to uzme u obzir, ima smisla izjava izvršnog direktora VW Grupe Olivera Blumea, koji je u intervjuu za njemački list izjavio da smanjenje cijena nije u planu.

„Imamo jasnu strategiju određivanja cijena i fokusiramo se na pouzdanost. Vjerujemo u snagu naših proizvoda i brendova“, izjavio je Blume.

Prema njegovim riječima, da bi Volkswagen Grupa postala globalni lider na polju električnih automobila, moraju da rastu, ali i da istovremeno ostanu profitabilni. Pored toga, već se pokazalo na mnogim tržištima da čak i ako su električna vozila VW Grupe jeftinija, prodaja Tesle je uspješnija.

Bez obzira na Tesline iznenadne i značajne popuste, neki brendovi jednostavno neće moći da uđu u ovaj „cjenovni rat“. Renault navodno isto tako ne planira da smanji cijene svojih električnih automobila, prije svega zbog dosadašnjih vlasnika koji bi izgubili na vrednosti svojih vozila.

„Ako smanjite prodajne cijene za 10 procenata ili više u roku od nedjelju dana, to utiče na vrijednost polovnih primeraka i šteti postojećim kupcima. Ono na šta mi računamo je stabilnost. Ali može se predvidjeti da će cijene električnih vozila biti pod lupom u skorijoj budućnosti“, izjavio je jedan od direktora Reno, Fabris Kamboliv.

Porsche, koji je deo VW Grupe, mogao bi čak da poveća cijene svojih električnih automobila za 6 procenata. Portparol njemačke kompanije je primijetio da se promjene cijena obično dešavaju na početku nove modelske godine, što je nepisano pravilo koje Tesla očigledno ne poštuje.

Ostavite komentar: