Telefonima protiv virusa: Epl i Gugl prate širenje zaraze koronom

Kako bi se moglo pratiti širenje zaraze korona virusom, Epl i Gugl su u maju aktivirali novi API koji razmjenjuje “ključeve” između mobilnih telefona koji se nađu u blizini.

Takve ključeve prikupljaju aplikacije za praćenje kontakata i imaju svrhu obavijestiti ljude u slučaju da su u kritično vrijeme bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Sada Gugl i Epl već rade na novoj fazi implementacije ovog rješenja, u kojoj više neće biti nužno preuzeti mobilnu aplikaciju, kakvu ima već nekoliko zemalja, da bi se obavijesti o potencijalno zaraznom kontaktu pojavile na ekranu mobitela, piše BBC.

iOS i Android trebali bi uskoro dobiti tu funkcionalnost implementiranu na nivou OS-a.

Svi korisnici ažuriranih Androida i iOS-a na najnovijim verzijama uskoro će moći uključiti praćenje kontakata, a zatim dobiti obavijest ukoliko sistem “primijeti” da su bili u bliskom kontaktu s osobom koja je u međuvremenu dobila pozitivan test na kovid-19. To bi trebalo pospješiti praćenje širenja zaraze i pridonijeti javnom zdravstvu.

Nadogradnje se očekuju u javnoj distribuciji tokom naredne dvije sedmice. Specijalizovane mobilne aplikacije za praćenje širenja zaraze i dalje će biti potrebne. Zaražene osobe bi i dalje, uz posebni identifikator dobiven prilikom testiranja, mogle unijeti podatak o tome da su dobile pozitivan nalaz, kako bi ih sistem označio kao zaražene i svim njihovim nedavnim kontaktima o tome poslao notifikaciju, piše Klix.

Ostavite komentar: