Tehnologija za poručavanje prirode: Sistemi nadzora prikačeni na ptice VIDEO

Naučnici sa univerziteta u Osaki, Nagoji i Tohokuu napravili su iskorak u proučavanju životinjskog svijeta, i to uz pomoć vještačke inteligencije.

Tim istraživača je dizajnirao male sisteme nadgledanja, od kojih svaki sadrži video-kameru, uređaj za mjerenje brzine, GPS i 8-bitni mikrokontroler. Zakačili su ih za galebove i još neke morske ptice na ostrvu Kabušima, na sjeveru Japana.

Cilj je bio da softver prati različite parametre koje sistem očitava, a zatim da ih šalje naučnicima na procjenu. “Istreniran” je tako da se kamera uključi svaki put kada primijeti da ptice traže hranu, prenosi portal The Register.
“Budući da ovakvi sistemi moraju da budu mali i lagani, ne mogu dugo da traju. Zato je bilo teško zabilježiti neke anomalije u ponašanju životinja, odnosno neke stvari koje inače rijetko rade”, rekao je jedan od naučnika.

Čitav ovaj eksperiment gdje se koristi veštačka inteligencija za praćenje životinjskog svijeta, trebalo bi da posluži naučnicima da i ubuduće razvijaju sisteme koji bi im olakšali pročavanje prirode, a naročito ona ponašanja za koja je gotovo nemoguće fizičko prisustvo čovjeka.

 

Ostavite komentar: