Tečnost poput mlijeka! Naučnici zapanjeni otkrićem u pećini: “Mali, čudesni prizori”

Osvojili smo većinu površine planete, istražili smo dio okeanskih dubina, ali s vremena na vrijeme naučnici naiđu na nešto što nikad prije nije viđeno.

Istraživači su pronašli misteriozan bazen u dubinama pećine, kolosalnih 213 metara pod zemljom – “djevičanski” bazen koji ljudi nikada prije nisu vidjeli, a voda unutra je zapravo izgledala kao neka mliječna tečnost, piše “Dejli Star”.

Zaposlenici parka “Karslbad Kejvers Nacionalni park” u Novom Meksiku u SAD su rekli da je otkriće “potpuno netaknuto” od ljudi. Bazen je okružen bijelim matiranim stijenama i dok voda izgleda mutno s kremastom nijansom, nažalost, nema čarobnog mlijeka.

Riječ je o optičkoj iluziji i voda je zapravo kristalno čista, izvijestio je “Еrtli Mišn”.

Vođa ekspedicije Maks Visak rekao je da se smatra da voda dolazi od drevne kišnice koja je procurila kroz vapnenački krov. Izvanredno otkriće je pronađeno u pećini Lekugila, koja je jedna od najvećih i najdubljih poznatih pećina na svijetu.

Uzbuđeni istraživači objavili su svoje otkriće za 2019. na Fejsbuku.

U objavi su napisali: “Istraživanje u pećinama ponekad donosi male, ali čudesne prizore. Čini se da je ovaj pećinski bazen, pronađen u Lekugili, potpuno netaknut. Čini se da su ivice ispod ovog bazena ‘prsti bazena’, što bi mogle biti bakterijske kolonije koje su evoluirale potpuno bez ljudskog prisustva”.

Do otkrića je došlo kada je “tim specijalizovanih istraživača dobio dozvolu za istraživanje vodene površine poznate kao Jezero tečnog neba”.

Jezero Likvid Skaj prvi put je otkriveno 1993.

Rodni Horoks iz Karlsbad Kejvernsa rekao je: “Ovaj bazen je bio izolovan stotinama hiljada godina i nikada prije tog dana nije vidio svjetlo dana”.

Visak je dodao: “Takvi netaknuti bazeni su naučno važni jer su uzorci vode relativno slobodni od kontaminata, a mikrobni organizmi koji tamo pripadaju su isto jako važni. Kontaminacija se može dogoditi s površine iznad špilje, ali u slučaju ove pećine, to nije veliki problem, budući da se nalazi u dobro zaštićenom području divljine. Može se takođe dogoditi putem aerosola u vazduhu. Međutim, nedavno otkriven bazen u pećini Lehugila je netaknut”.

Karlsbad Kejverns je izvor istraživanja već decenijama, a često se otkrivaju nova područja.

Godine 2012. istraživači su pronašli potpuno novu mrežu povezanih tunela koji su vodili do divovske prostorije, duge gotovo 182 metra i visoke 45 metara.

Ostavite komentar: