Svijet bakterija: Automobili prljaviji od toaleta

Iako možda kabina vozila djeluje korektno, odnosno relativno čisto, najvažnije je ono što ne možete vidjeti golim okom. To je svijet bakterija, od kojih vam neke mogu uzrokovati i posjetu ljekaru, piše Revija HAK.

Scrap Car Comparison sproveo je istraživanje u Velikoj Britaniji, koje je podrazumijevalo uzimanje uzorka iz dva WC-a i pet vozila. Ispostavilo se da je svako od testiranih vozila sadržavalo fekalne bakterije.

Pomalo iznenađujuće, najveća koncentracija fekalnih bakterija pronađena je u prtljažniku, tamo gdje često prevozimo namirnice, koje zatim stavljamo na radnu površinu kuhinje.

Fekalne bakterije odomaćile su se u znatnoj mjeri i na vozačevom sjedištu, što je malo manje iznenađujuće.

Što se tiče najprljavijih mjesta u automobilima, prtljažnik je osvojio zlatnju medalju i uvjerljivu prvu poziciju jer je tamo pronađeno 1.425 bakterija. Zatim slijede vozačevo sjedište (649 bakterija), ručica mjenjača (407 bakterija), zadnje sjedište (323 bakterije) i komandna tabla (317 bakterija).

Jedno od najčistijih područja u automobilima je upravljač što je iznenađujuće jer vozači drže ruke na volanu, ali naučnici vjeruju da bi se to moglo objasniti povećanom upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku tokom pandemije korona virusa.

Na malom uzorku pokazalo se da starija vozila imaju više bakterija. Svaki je automobil takođe sadržavao značajno veću ukupnu količinu bakterija nego svaki uzorkovani WC.

Ostavite komentar: