Sve više nagađanja! Argumenti protiv električnog automobila “pali u vodu”

Kineska kompanija tvrdi da će punjenje baterija za autonomiju od 800 km trajati osam minuta.

GAC Aion iz Kine najavio je da će tokom jeseni predstaviti prvi električni automobil sa baterijama na bazi grafena, zahvaljujući kojima će punjenje biti zaista brzo.

Superjaki grafen zamjenjuje litijum u baterijskom sklopu, rješavajući sve nedostatke tog široko korištenog materijala, a istovremeno smanjujući uticaj proizvodnje baterije na životnu okolinu.

Činjenica da se grafen može koristiti za poboljšanje performansi automobilskih akumulatora poznata je već duže vrijeme. Već 2017. godine Fisker je to obećao predstavljajući automobil EMotion.

Rad u naučno-istraživačkim laboratorijima još uvijek traje, a kineska kompanija “Guangzhou Automobile Corporation” pohvalila se otkrićem.

Naime, GAC je predstavio superbrzi punjač koji će omogućiti zaista brzo punjenje baterija električnih automobila. U pitanju su baterije koje će se na tržištu pojaviti u septembru ove godine na modelu Aion V, a koje omogućavaju autonomiju i do 1.000 km s jednim punjenjem.

Najavljene su dvije brzine punjenja – 3C i 6C. Ova druga bi omogućila punjenje baterija Aion V od 0 do 80 odsto kapaciteta za samo osam minuta, a od 30 do 80 procenata za 5 minuta!

Verzija 3C obavila bi isto za 16, odnosno 10 minuta.

GAC tvrdi da čak i često punjenje u varijanti 6C ne bi trebalo da “spriječi” da baterije dostignu životni vijek od od milion pređenih kilometara.

Naravno, odmah je bilo mnogo skeptičnih komentara. Neki ne vjeruju da će biti moguće prilagoditi infrastrukturu brojnih punjača koji će se moći puniti snagom od cca 500 kW. GAC obećava da će ove godine postaviti 100 takvih punjača.

Postoje i pitanja da li će grafenske baterije biti tako efikasne i izdržljive. I da li, nekim slučajem, impresivni rezultati prikazani na testnoj stanici za punjenje, nisu samo prezentacija mogućnosti prikazivanja lijepe grafike na ekranu.

Da li zaista ima pomaka u području punjenja električnih automobila, saznaćemo u septembru, piše B92.

Ostavite komentar: