Sve izlegle morske kornjače na Floridi su ženke! Naučnici: Upozoravali smo vas

Bolnica za kornjače na Floridi objavila je da su sve kornjače koje su testirali u posljednje četiri godine bile ženke, što je zabrinjavajući trend koji se pripisuje klimatskim promjenama.

Naime, temperatura pijeska u koji morske kornjače polažu jaja utiče na spol mladunaca. Gledajući globalno, mužjaci su već ionako u manjini među morskim kornjačama; jedan na prema deset ženki. A kako pijesak postaje topliji, izleže se sve manje i manje njih.

“Stručnjaci još uvijek nisu sasvim saglasni kako će ovaj trend uticati na opstanak vrste. Bez obzira na to, klimatske promjene stvaraju veliki pritisak na ugrožene životinje”, rekla je ekolog Lucy Hawkes sa Univerziteta Exeter za Business Insider.

“Imamo sedam vrsta morskih kornjača, a kako postaje toplije, izleže se sve više ženki”, dodala je.

Isti problem i u Australiji

Američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) navodi da će se iz jaja položenih u pijesku toplijem od 31 stepen Celzijusev izleći ženke morskih kornjača.

“U zadnje četiri godine su ljeta bila najtoplija u istoriji mjerenja. Naučnici koji analiziraju mlade i jaja morskih kornjača u posljednje četiri godine nisu pronašli mužjake, samo ženke”, rekla je za Reuters Bette Zirkelbach, upravnik bolnice za kornjače u Marathonu na Floridi.

No ovaj problem nije samo ograničen na određeno područje Sjedinjenih Država. Istraživanje iz 2018. je pokazalo da su 99 odsto kornjača u istočnoj Australiji takođe bile ženke.

Mužjaci će nestati?

Stručnjaci su podijeljeni oko toga što bi to moglo značiti za populaciju morskih kornjača.

Biolog David Owens sa sveučilišta College of Charleston rekao je 2018. za Washington Post da u roku od nekoliko decenija do jednog vijeka “neće biti dovoljno mužjaka u populaciji morskih kornjača”.

“Manji broj mužjaka mogao bi dovesti do neodrživo niske genetske raznolikosti među morskim kornjačama”, rekla je za Reuters Melissa Rosales Rodriguez, stručnjak za morske kornjače iz Zoološkog vrta u Miamiju.

Ali Hawkes smatra da stvar nije tako jednostavna.

“Nije za sada poznato što je optimalna ravnoteža među spolovima morskih kornjača. Uobičajeno je da se izleže oko 90 posto ženki, a dokazi pokazuju da je potrebno samo nekoliko mužjaka da oplode sva jaja”, kazala je Hawkes.

“Stoga je moguće, na primjer, da povećanje broja ženski bude neka vrsta evolucijske prilagodbe kako bi spasila populacija”, dodala je.

Naime, nekoliko studija je pokazalo da se mužjaci ipak mogu izleći iz vrućeg pijeska ako je ono dovoljno vlažno.

Urbanizacija plaža

“Ako u potpunosti nestane mužjaka, to bi ugrozilo populaciju. Ali mislim da se to neće tako skoro dogoditi. Ipak, treba napomenuti da klimatske promjene utiču na staništa tih životinja. Sve je više oluja koje mogu uništiti hiljadu gnijezda odjednom, a porast nivoa mora može poplaviti jaja i time ubiti plod”, rekla je Hawkes.

“Najbolja stvar koju možemo napraviti jest ograničiti razvoj plaža na kojima morske kornjače polažu jaja, odnosno smanjiti broj novih hotela i drugih objekata koji se grade pored plaže”, smatra Hawkes.

Ostavite komentar: