Svaka decenija sve toplija: “Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna priča”

Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča, kaže profesor dr Vladan Ducić, ugledni srpski klimatolog sa Geografskog fakulteta u Beogradu.

Od početka industrijske revolucije do danas temperatura planete se uvećala za cijeli stepen. Tope se glečeri na planinama i pucaju ledene ploče Sjevernog pola. Od 1980. godine do danas svaka decenija je sve toplija. Ove tvrdnje su britanski mediji izdvojili iz izvještaja o globalnom zagrijavanju koji je, kako navode, sačinilo 520 naučnika iz 60 zemalja.

Profesor Vladan Ducić na to kaže da je dokazano da naša planeta ciklično prolazi kroz toplije i hladnije periode i da su vrućine nalik današnjim zabilježene četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka.

“Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča. Dokazano je da naša planeta ciklično prolazi kroz toplije i hladnije periode. Vrućine nalik današnjim zabiljžene su četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, pa čovečanstvo nije izumrlo. Klimatolog Majkl Man, koji sada šalje panične poruke, svojevremeno je radio pri Međuvladinom panelu za klimatske promjene i tvrdio da je temperatura naglo porasla tokom poslednjih 100 godina. Kasnija istraživanja su potpuno opovrgla te tvrdnje i njegovi podaci se više nisu pojavljivali”, kaže profesor dr Vladan Ducić, prenose Novosti.

U nauci postoje mnoge projekcije promjena klime, ali se javnosti prezentuju najčešće one katastrofične, u kojima se potencira ljudski uticaj na atmosferu.

“Te informacije su tačne, ali djelimično, pa kod laika stvaraju iskrivljenu sliku. Ako posmatrate rezultate sa meteoroloških stanica, koje imaju mjerenja duža od 150 godina, morate da imate u vidu da su one sagrađene u prirodi, a danas se uglavnom nalaze u gradovima koji su ‘ostrva toplote’ gdje je temperatura po nekoliko stepeni viša u odnosu na okolinu. Meteorološkim stanicama nisu pokriveni ni veliki dijelovi svjetskog kopna, ni okeani koji čine 70 odsto površine Zemlje. Zato ti podaci ne mogu da budu relevantni za donošenje zaključaka za cijelu planetu”, objašnjava prof. dr Ducić.

Satelitsko praćenje meteoroloških podataka koje pokriva cijelu zemljinu kuglu postoji od 1979. i jedino daje pravu sliku.

“Podaci satelitskih mjerenja pokazuju da nema dramatičnog zagrevanja. Od 1979. temperatura na planeti je porasla za samo 0,14 stepeni, pri čemu je postojala i pauza od 1998. do 2014. kada nije bilo većih promjena. Tek kasnije počinje manji porast”, kaže prof. dr Ducić.

On upozorava da se selektivno prezentovanje naučnih podataka služi ciljevima koji nemaju veze s naukom.

“Na primjer, satelitska merenja pokazuju da se najveći skok temperature dogodio u sjevernoj polarnoj oblasti, što je u skladu s modelima antropogenog uticaja na atmosferu i stvaranja efekta staklene bašte. Istovremeno, podaci pokazuju i da u oblasti oko Južnog pola temperatura opada, što nije u skladu sa dominantnom pričom o globalnom zagrijavanju. Iz nekog razloga o ovome se ćuti, a u prvi plan se guraju oni koji podupiru vladajuću priču o staklenoj bašti. Bojim se da nauka počinje da liči na dogmu, u kojoj se odbacuju istinite činjenice koje ne odgovaraju nečijim ciljevima. Cela priča o klimatskim promenama dobila je značajnu političku konotaciju, koja možda ima pozadinu u kvotama dozvoljene emisije ugljen-dioksida”, konstatuje prof. dr Ducić.

Istraživanja tokom posljednjih nekoliko decenija u velikoj mjeri su rasvijetlila sliku i pokazala da se klima mijenja u ciklusima.

Ostavite komentar: