Švajcarci upozoravaju: Zabilježeno rekordno topljenje glečera

Švajcarski glečeri topili su se ove godine najbržim tempom od kada je prije više od jednog vijeka započeto bilježenje podataka, saopštilo je danas tijelo za monitoring GLAMOS.

Topljenje je bilo toliko ekstremno da se na jednoj lokaciji pojavila osnovna stijena koja je milenijumima bila pod ledom, a na drugom mjestu je otkriven avion koji je nestao prije više decenija. Mnogi manji glečeri su potpuno nestali.

Glečeri su ove godine izgubili dodatnih šest odsto preostale zapremine u odnosu na prošlu godinu.

“Na osnovu klimatskih scenarija znali smo da će ova situacija doći, ali nekada u budućnosti. Saznanje da je budućnost već stigla bilo je iznenađujuće i šokantno iskustvo ovog ljeta”, izjavio je Matijas Hus, šef službe GLAMOS.

Više od polovine glečera na Alpama nalazi se u Švajcarskoj, a u ovoj oblasti prosječna temperatura raste dvostruko brže nego na globalnom nivou.

Naučnici su širom Alpa, uključujući Husa, bili primorani da hitno popravljaju svoju opremu na desetinama lokacija jer je zbog topljenja leda postojala opasnost od pomjeranja mjernih šipki i gubitka podataka.

Ove godine je izgubljeno oko tri kilometra kubna leda, što je posljedica izuzetno malih padavina snijega prošle zime u kombinaciji sa toplotnim talasima koji su se ponavljali.

Snježne padavine omogućavaju obnavljanje leda koji se istopi preko ljeta i pomažu da se glečeri zaštite od dodatnog topljenja time što odbijaju sunčevu svjetlost nazad u atmosferu.

Ostavite komentar: