Sva vozila moraće imati sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti

Evropske institucije postigle su u utorak dogovor o uredbi o opštoj sigurnosti po kojoj će sva nova vozila morati imati ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih saučesnika u prometu.

Nove tehnologije trebale bi smanjiti broj povreda i smrtnih slučajeva, od kojih je 90 posto izazvano ljudskom greškom. Dio novih bezbjedonosnih značajki već postoji i ugrađuju se u vozila više kategorije, a sada bi trebale postati obveznima za sve.

Uredba predviđa da svi automobili, kombi vozila, kamioni i autobusi imaju sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pažnje, poput upotrebe pametnih telefona prijekom vožnji, inteligentne sisteme pomoći za brzinu, sigurnosni sistem za vožnju unatrag uz pomoć kamere ili senzora te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće („crna kutija”).

Automobili i kombi vozila moraće imati sisteme za zadržavanje u saobraćajnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i bezbjedonosne pojaseve koji su poboljšani na temelju testova sudara.

Kamioni i autobusi imaće sisteme za poboljšanje vidljivosti vozačima te za uklanjanje mrtvog ugla, kao i sisteme na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih saučesnika u drumskom prometu, posebno pri skretanju kamiona.

Novu uredbu sada i formalno trebaju potvrditi Vijeće EU-a i Parlament. Nova sigurnosna obilježja postaće obavezna od 2022. godine, osim zahtjeva za direktnu vidljivost na kamionima i autobusima te povećanog područja zaštite od udarca glavom na automobilima i kombijima, koji će se uvesti kasnije zbog nužnih konstrukcijskih izmjena.

Prema procjenama Komisije, nove bezbjedonosne mjere mogle bi do 2038. godine spasiti više od 25 hiljada i života i spriječiti najmanje 140 hiljada teških povreda, prenosi N1 BiH.

Nove napredne bezbjedonosne karakteristike neće samo štititi ljude na evropskim saobraćajnicama, nego će i vozačima pomoći da se postupno naviknu na nove sisteme pomoći pri vožnji. Sve veći nivo automatizacije ima znatan potencijal za ispravljanje ljudskih pogrešaka i nudi nova rješenja za mobilnost starijih osoba i osoba s tjelesnim oštećenjima. Sve bi to trebalo povećati povjerenje javnosti i prihvatanje automatiziranih automobila te poduprijeti prelaz na autonomnu vožnju, navodi Komisija.

 

Ostavite komentar: