Suzbijanje dezinformacija: Twitter se povukao iz kodeksa Evropske unije

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Evropske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Evropska komisija.

Komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

“No, obaveze ostaju. Možete bježati, ali ne možete se sakriti”, napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Kodeks uključuje obavezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za provjeru tačnosti (fact-checking).

Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim uslugama koji stupa na snagu 25. avgusta. Novi zakon takođe znači da će firme morati moderisati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje.

Kompanije takođe moraju povećati transparentnost u pogledu odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

“Naši će timovi biti spremni za provođenje (zakona)”, napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018.

Komisija je u februaru objavila izvještaje o tome kako platforme implementiraju kodeks i istakla da Twitter nije pružio “specifične informacije ni ciljane podatke” vezane uz obaveze o transparentnosti.

Ostavite komentar: