Sunce je ušlo u novi ciklus od 25 godina, a evo šta to znači za Zemlju

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz perioda minimalne aktivnosti, saopštili su stručnjaci s njemačkog Instituta Maks Plank za istraživanje Sunčevog sistema. (MPS)

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u decembru prošle godine, rekli su naučnici.

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti “jednako pitom” kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između studenog 2024. i marta 2026. godine. Događaji na površini Sunca imaju uticaj i na našu planetu.

“U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji”, rekao je naučnik  MPS Robert Kameron. U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih naučnici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje okeana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama, piše tportal.

To nije lako, jer “ponašanje naše zvijezde karakteriše neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti”, saopštio je MPS.

Ostavite komentar: