“Sudnji dan” za električnog mališana iz Seata: Mii “odlazi u prošlost” 18. juna

Sudnji dan za električnog mališana iz Seata, model Mii je najavljen još pre par mjeseci, ali je sada postao poznat i tačan datum obustave proizvodnje istog.

Trake s kojih silazi Mii će se zaustaviti 18. juna 2021. godine, dok je izvjesno da nasljednik neće stići prije 2025. Na sajtu uvoznika vozila ove marke na naše tržište, nema pomena o predstavniku A segmenta, ali oni koji žive na zapadu Evrope, i žele da kupe ovakav primjerak za sebe, to mogu da učine još vrlo kratak period.

Na tržištima gdje se nudio, dolazio je u restilizovanoj formi nakon što je podvrgnut zatezanju bora iz 2019. godine, uostalom, kada se to dogodilo i preostalim blizancima iz Volkswagen grupe. Proizvodnja malenog Seata je već obustavljana početkom godine, Španci su sada odlučili da u potpunosti prekinu sa sklapanjem ovog automobila.

Inače, Mii je posato prvi čisto električni model Seata tokom pomenute 2019. godine, i znatno prije dolaska modela Cupra Born. Zahvaljujući cjenovnoj pristupačnosti, kao posljedici odluke da se pozicionira ispod Volkswagenovog baterijskog up-a, maleni Seat je doživio veliku popularnosti i donio je značajan komercijalni uspjeh proizvođaču, čak i uz saznanje da je Mii isporučen u trostruko manjem kontigentu od Volskwagenovog takmaca. U apsolutnim brojkama, to znači da je up isporučen na 13.231 adresu, dok je istovremeno otpremljeno 4.824 primjeraka Seatovog električnog mališana.

Informacije o kraju karijere modela Mii, za medije je potvrdila i uprava fabrike koncerna izgrađene u slovačkoj prestonici Bratislavi, što ujedno označava i kraj svih marketinških aktivnosti usmjerenih na promociji mališana, a jedine dostupne količine ostaju one koje se nalaze na zalihama dilera. Na ovaj način se dodatno smanjuje mogućnosti izbora za kupce vozila iz A segmenta, koji ni proizvođači nešto previše i ne vole, jer ne donosi dovoljne marže. Ujedno, obustava montaže modela Mii, znači i da Seat kao brend ostaje bez električnog predstavnika u gami.

Uprave marki Volkswagen, Škoda i Seat su potvrdile da novitet iz A segmenta stiže 2025. godine. U matičnoj kompaniji će on ponijeti indeks ID.1, i kao takav će biti smješten na arhitekturu zvanuMEB Entry. Ali, dalje od toga se ne zna skoro ništa. Moguće je da će proizvodnja biti upriličena u pogonima Seata blizu Barselone, ali je ipak mudrije sačekati zvaničnu najavu, nego licitirati ovako nasumično, piše AutoRepublika.

Ostavite komentar: