Stručnjaci objasnili pad Facebooka: Za sve je kriv pad DNS servera, evo kako to funkcioniše

Internet stručnjaci smatraju da je problem koji ima kompletna Facebook mreža izazvan problemima koje ima DNS. Da vidimo šta je to i zašto bi DNS mogao da bude razlog svega…

Problem koji Fejsbuk ima je očigledno DNS (da, gotovo uvijek je DNS kažu uticajni američki mediji).

Jedan od direktora kompanije Klaudfajer Dejn Knet objašnjava u komentaru na cijelu ovu situaciju da su BGP (border gateway protocol rute), koje pomažu mrežama da izaberu najbolji put za isporuku internet saobraćaja – “povučene sa interneta“.

To praktično znači da DNS serveri ne rade.

Mi ćemo sad pokušati najprostije moguće da vam objasnimo kako funkcioniše DNS i čemu DNS služi.

Svaki server na internetu ima dodijeljenu jedinstvenu IP adresu koja je u obliku četiri broja razdvojena tačkama (od 0.0.0.0 do 255.255.255.255).

Na primjer, ako u svoj browser (internet pregledač) ukucate 79.101.42.69 dobićete prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Nije potrebno ni da komentarišemo koliko je komplikovano pamtiti takav niz brojeva, pa tako svaki sajt ima svoju “pitomu“ adresu.

Da bi vas kucanje neke tekstualne adrese odvelo na pravi sajt, mora da postoji neki adresar. To je DNS (Domain Name Server) i postoji ih više širom svijeta.

Evo ukratko šta se dešava kada otkucate neku adresu u browser-u:

Prvo se gleda da li je adresa u lokalnoj mreži ili na Internetu Ako je na Internetu, šalje se upit vašem provajderu koji ima svoj DNS (rekurzivni DNS server)

Internet provajder na osnovu toga zna koji autoritativni DNS da upita i njemu prosleđuje vaš zahtjev i

Zahtjev stiže do servera sa odgovarajućom IP adresom i vi nazad dobijate sajt.

Ovo je drastično uprošćen princip, ali vam je jasno koliko se kompleksnih operacija dešava u nekoliko sekundi nakon što pritisnete Enter ili kliknete mišom i dok dobijete sajt na ekranu.

Fejsbuk još uvijek nije zvanično potvrdio da je do DNS-a, ali internet stručnjaci smatraju da je upravo to razlog današnjeg višesatnog pada Fejsbuk, Vejsbuk, Instagram, Oculus VR i Mesendžer servisa, aplikacija i sajtova.

 

Ostavite komentar: