Stižu negativne ocjene: Twitter uvodi anit-lajk

Twitter mreža uvodi sistem negativnih ocjena kako bi se lakše uočavali loši komentari i birao sadržaj koji vam više odgovara.

Ukoliko koristite Twitter mrežu imali ste opciju da kliknete na srce ispod neke objave, podijelite je ili odgovorite na nju, bez sistema dobrih i loših ocjena, što će se uskoro promijeniti, u skladu sa novim promenama i opcijama koje ova mreža uvodi u posljednje vrijeme. Iako se novi sistem trenutno nalazi u test fazi jasno je da je u novi sistem uloženo puno vremena, i da je mala šansa da on uskoro neće vidjeti svjetlo dana.

Prema zvaničnoj objavi ove kompanije, novi sistem pozitivnih i negativnih glasova ima za cilj da se identifikuje sadržaj koji korisnik želi da vidi, i onaj koji ne želi da vidi. U toku testiranja, ljudi odgovorni za nove Twitter opcije žele bolje da shvate koji tipovi odgovora su vam relevantni u konverzaciji, kako bi vam se prikazalo više njih.

Za sad se nova opcija pojavljuje samo na iOS-u kod korisnika u određenim zemljama, i nema informacija da li će uopšte biti dostupna kod Android korisnika, bar dok je u test fazi. Za sada postoji nekoliko različitih sistema lajkova i anti-lajkova, u vidu srca za lajk i kružića sa strelicom na dole za anti-lajk ili palac gore za lajk, a palac dole kad vam se nešto ne sviđa. Novo dugme je smješteno između dosadašnjeg srca i opcije za eksterno dijeljenje tvita.

Ne treba zaboraviti ni da je Twitter prije nekoliko mjeseci najavio da uvodi pretplatu za svoje korisnike – Twitter Blue, dodatno mijenjajući i personalizujući ovu mrežu. Evo kako bi taj novi sistem pretplata trebao da izgleda.

U pomenutoj izjavi, predstavnici kompanije Twitter su naglasili da novi sistem ocjenjivanja nije tu za ljudi, već za objave. Za sada negativne ocjene objava nisu planirane da budu javne, dok srca koja predstavljaju pozitivne ocjene i dalje ostaju vidljiva za sve korisnike. Twitter predstavnici su još u novembru 2020. godine pomenuli ideju o sistemu negativnih ocena, ali kroz prizmu novih opcija koje ova mreža istražuje, i koje se često ne pojave u svakodnevnoj upotrebi.
Time što negativne ocjene nisu javne Twitter sprječava negativnu konotaciju odgovora i konverzacija i prikazivanje veće količine sadržaja koji im se sviđa. Samim tim, pozitivne i negativne ocjene ne utiču na rangiranje naloga i odgovore, već samo na vaš lični nalog i stvari koje želite na njemu da vidite.

Dok ne dobijete opciju ocjene komentara, ne zaboravite da Twitter ima opciju utišavanja (Mute), manje prikazivanja i blokiranja pojedinačnih naloga, ukoliko vam se neki sadržaj ne sviđa. Ispod možete vidjeti kako utišati nekoga ko vam trenutno ne odgovara.

Ostavite komentar: