Stigao je električni automobil sa cijenom od 10.000 evra

Jedna od najvećih mana vozila na struju jeste njihova visoka cijena, pa zato pojedini proizvođači pokušavaju da na tržište izbace male, električne automobile koji će biti pristupačni za većinu kupaca. Sada imamo i novog rekordera, sa cijenom od svega 10.000 evra.

Mnogi su pokušavali, ali do granice od 10.000 evra se nikako nije moglo, makar u Evropi. Proizvođači sa Starog kontinenta čak nisu uspjeli da spuste cijenu ispod 25.000 evra, sve dok se nije pojavio električni Renault Twingo.

Ipak, još drastičnije smanjenje cijene desilo se kada je predstavljena Dacia Spring koja konceptualno dolazi iz Indije, baš kao i model koji je debitovao prije nekoliko dana. Ime mu je Tiago.ev, a proizvod je kompanije Tata, koja je poznata po najjeftinijem automobilu na svijetu, modelu Nano.

Što se cijene tiče, Tiago.ev kreće od 849.000 rupija na indijskom tržištu, što je oko 10.500 evra. Radi se o ulaznom modelu sa manjom baterijom od 19.2 kWh, koja nudi 255 kilometara dometa po MIDC standardu.

U ponudi je nekoliko paketa opreme, ali i opcija sa većom baterijom od 24 kWh koja nudi domet od 315 kilometara. Što se punjenja tiče, Tiago.ev može da koristi punjač snage 3.3 kW, dok bolje opremljene verzije mogu da se pune snagom od 7.2 kW. Na „brzom“ punjaču korisnik može da očekuje 110 kilometara dometa za 30 minuta punjenja.

Kako piše Index.hr, što se pogona tiče, elektromotor razvija 75 KS i 114 Nm, što znači da je sasvim pristojan za gradsku vožnju, jer 60 km/h dostiže za 5,7 sekundi. Činjenica da se u Indiji nudi garancija od 8 godina ili 160.000 km na pogon i bateriju svjedoči o tome da je ovaj automobil odlična kupovina.

Nažalost, Tata Tiago.ev se neće naći na evropskim putevima. Baš šteta, jer bi kod nas sa subvencijama koštao oko 5.500 evra, što je cijena za koju više ne možete da kupite ni pristojan polovnjak.

 

 

Ostavite komentar: