Šta sve tehnologija ne može: Ovaj automobil će sam parkirati na uskim parkinzima

Sorento 4. generacije će biti prvi model Kije u Evropi, koji će nuditi RSPA, što će olakšati parkiranje ovog velikog sportskog terenca na uskim parkirnim mjestima. Tehnologija je osmišljena s ciljem lakšeg izlaženja iz vozila i pristupa vozilu ili kada se vozač i saputnici nađu u situaciji kada neko parkira preblizu njihovom vozilu. RSPA će u Evropi biti raspoloživ kod dizelskih izvedbi, zavisno od tržišta i opreme.

Sistem RSPA omogućava parkiranje vozila na daljinu pomoću pametnog ključa

Sistem djeluje tako što vozač i saputnici izlaze iz vozila, dok nakon toga završni dio parkiranja u skladu s datim uputstvima sistem obavlja sam. Sorenta je moguće pomjerati i s parkirnog mjesta, ako zbog nedostatka prostora nije moguće otvoriti vrata. Vozač može pomoću dugmeta na pametnom ključu usmjeriti vozilo u parkirno mjesto ili iz njega.

Tehnologija autonomno kontroliše polazak, kočenje i pomjeranje upravljačkog obruča s ciljem (is)parkiranja vozila, dok ujedno pomoću ultrasoničnih senzora prati okolinu vozila.

U paketu sa RSPA je i sistem za napredno prepoznavanje pješaka i prepreka

Ako vozilo prepozna eventualnu opasnost od sudara s vozilima u pokretu, biciklistima, ili pješacima sistem automatski koči dok se ne uklone prepreke.

Sorentov novi sistem daljinskog parkiranja biće raspoloživ pored svih ostalih tehnologija asistencije namijenjenih sigurnijem parkiranju i koliko je moguće sigurnom izlasku s parkirnog mjesta. Te tehnologije su sistem za spriječavanje sudara kod vožnje unazad (PCA – Reverse Parking Collision-Avoidance Assist Reverse) i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist).

PCA pri brzini do 10 kilometara na sat tokom vožnje unazad koristi “rikverc kameru” i ultrasonične senzore za spriječavanje sudara s pješacima ili preprekama iza vozila. RCCA upotrebom radara koji prati vozačeve mrtve uglove, kao i prepoznavanjem vozila koja prilikom vožnje unazad ulaze u putanju Sorenta, omogućava sigurniju vožnju unazad. Oba sistema vozača zvučno upozoravaju, a u slučaju potrebe aktiviraju i kočenje.Ostavite komentar: