Srpskoj naučnici dodijeljena nagrada publike: Napravila srčani mišić od matičnih ćelija

Dodjela Evropske nagrade za pronalazače u pet kategorija održana je sinoć na onlajn ceremoniji na kojoj je dodjeljena i nagrada publike, koju je dobila srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković.

Ona se dve decenije bavi istraživanjima i primjenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Vunjak Novaković je na onlajn ceremoniji dodjele nagrada, u organizaciji Evropske organizacije za patente, rekla da nije očekivala nagradu, ali da je od srca zahvalna svima.

Navela je da je uvek bila pronalazač, i dok je bila u Beogradu gde je učila od svojih mentora. To je, kaže, nastavljeno i u Bostonu, a kulminiralo njenim dolaskom u Kolumbiju koja je, kako kaže, neverovatno prijateljska sredina u kojoj su ljudi divni i vole da sarađuju.

“Moja zahvalnost ide mojim studentima, kolegama i saradnicima jer je ovo zajednički poduhvat”, rekla je Vunjak Novaković.

Vunjak Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Vunjak Novaković Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena.

Ostavite komentar: