Srpski i hrvatski naučnici na važnom projektu: Razvijaju softver koji predviđa tok bolesti

Istraživači univerziteta u Kragujevcu i Rijeci zajedno rade na softveru koji uz pomoć mašinskog učenja i vještačke inteligencije treba da predvidi tok bolesti kod pacijenata sa kovidom 19.

Na taj način liječenje bi bilo efikasnije.

Projekat univerziteta u Kragujevcu i Rijeci “Upotreba metoda vještačke ineligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata kovida 19”, podrazumijeva izradu softvera koji prati zdravstveno stanje oboljelih od ove bolesti, ali omogućava i predviđanje daljeg toka bolesti, piše RTS.

Na osnovu rezultata, tj. medicinskih parametara koji su dobijeni od 50 pacijenata koji se u Kliničkom centru u Kragujevcu liječe od kovida 19, 40 naučnika iz Rijeke i Kragujevca počelo je da radi na izradi softvera koji treba da predvidi kako će teći razvoj bolesti.

“Projekat je interdisciplinaran. Radi se o softveru, novom metodu koji koristi vještačku inteligenciju, a uzima u obzir sve podatke od pacijenata koji su već bili u bolnici i imali određenu kliničku sliku i na osnovu toga se pravi novo znanje koje bi trebalo da za nove pacijente predvidi razvoj bolesti”, rekao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za bionženjering.

Profesor Zlatan Car sa Univerziteta u Rijeci ističe da su istraživačima izuzetno bitna dva elementa.

Prvi element, zbog kojeg su istraživačima u fokusu podaci iz Srednje Evrope je, kako kaže profesor Car, razvijanje modela za širenje ove pandemije jer je uočeno da postoje različiti načini širenja kovida u zavisnosti od socijalnih ponašanja u određenim državama i uvođenja različitih mjera.

“Drugi element kojinam je bitan je personaliziran model za pojedinu osobu koja dođe sa određenim znakovima bolesti gdje bi onda mogli raditi predikciju ponašanja te osobe, to jest koji oblik bolesti će razviti i koji je potencijalni outcome”, objasnio je profesor Car.

Projekat bi trebalo da se realizuje do kraja godine i on će zapravo dati alat ljekarima da bolje razumiju korona virus, a samim tim i da uspješnije liječe oboljele.

Ovo je jedini projekat iz Srbije u toj oblasti koji je dobio podršku Evropske unije i to u iznosu od 40.000 evra.

Ostavite komentar: