Srbija izabrana za članicu Globalnog partnerstva za vještačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog savjeta Globalnog partnerstva za vještačku inteligenciju u Tokiju ove nedjelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, soapšteno je iz Vlade Srbije.

Globalno partnerstvo za vještačku inteligenciju je nastao na inicijativu Emanuela Makrona i Džastina Trudoa 2020. godine, uz podršku G7, i sada broji ukupno 29 članica, među kojima su Francuska, Kanada, SAD, Indija i druge države većinom članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Organizacija je podržana od strane sekretarijata čiji je domaćin OECD u Parizu, zajedno sa dva ekspertska centra, jednim u Montrealu i drugim u Parizu. Prvi samit organizacije je virtuelno održan u Kanadi 2020. godine, dok je drugi održan u Parizu 2021. gdje je Emanuelu Makronu uručen izvještaj o radu.

Kriterijumi za članstvo su napredak razvoja vještačke inteligencije i posvećenost odgovornom razvoju vještačke inteligencije. Ove godine su samo četiri države primljene u članstvo (Turska, Argentina, Senegal i Srbija), dok je Srbija prva članica iz regiona, saopšteno je iz Vlade.

”Prijem u Globalno partnerstvo za vještačku inteligenciju je veliko priznanje za Srbiju od strane 26 država koje su glasale o prijemu Srbije u inicijativu. Članstvo dokazuje da je Srbija strateški dobro postavila svoj razvoj u modernim tehnologijama, gdje je razvoj vještačke inteligencije je jedan od prioriteta Vlade. Ove godine očekujemo rekordan izvoz IKT usluga od preko 2,7 milijardi evra, gdje vještačka inteligencija ima sve veći uticaj.”, izjavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ciljevi organizacije su premošćavanje jaza između teorije i prakse u vezi sa vještačkom inteligencijom, podržavanje najsavremenijih istraživanja iz oblasti vještačke inteligencije i usmjeravanje odgovornog razvoja i upotrebe vještačke inteligencije u skladu sa ljudskim pravima, osnovnim slobodama i zajedničkim demokratskim vrijednostima.

Članstvom u ovoj organizaciju Srbija će imati pristup najsavremenijim tokovima u oblasti vještačke inteligencije, kao i priliku da doprinese razvoju tehnologije koja će oblikovati budućnost privrede. Članstvo će pomoći i promociji rezultata Srbije kod najznačajnijih svjetskih privreda i omogućiti dalji razvoj IT sektora u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Srbija je prva država u regionu Jugoistočne Evrope koja je usvojila Strategiju za razvoj vještačke inteligencije 2019. godine, kao i prva država u regionu koja je osnovala Institut za razvoj vještačke inteligencije i pustila u rad superkompjuter za razvoj vještačke inteligencije.

 

 

Ostavite komentar: