Snimak rušenja drugog po veličini radio teleskopa na svijetu

Opservatorijska platforma teleskopa Aresibo, teška 900 tona koja je slala i primala radio talase iz svemira, srušila se sa visine od 140 metara i teško oštetila tanjir teleskopa prečnika 300 metara.

Snimci pokazuju da se opservatorija srušila kada su popucali kablovi, kojima je bila povezana na jedan od tornjeva. Sa sobom je u padu povukla i sva tri potporna tornja.

Prethodno je još u avgustu pukao jedan od pomoćnih, a onda u novembru i jedan od glavnih kablova na istom tornju.

Od tada, Nacionalna naučna fondacija, u čijem se vlasništvu nalazi teleskop u Aresibu, pokušava da organizuje način da se teleskop rasklopi, jer je bilo jasno da bi potpuno rušenje moglo da se desi.

Veliki udarac za potragu za vanzemaljskim životom

Za 57 godina funkcionisanja, Aresibo je lovio asteroide koji bi mogli da predstavljaju prijetnju po Zemlju, tražio znakove vanzemaljskog života i otkrio prvu planetu van Sunčevog sistema.

Teleskop je 1974. godine poslao najmoćniji signal sa Zemlje koji je ikada poslat u pokušaju da se uspostavi komunikacija sa potencijalnim vanzemaljskim oblicima života.

Prije četiri godine primio je prvi ponavljajući brzi nalet radijskih talasa – misteriozni svemirski signal za koji naučnici sada misle da dolazi od umirućih zvijezda.

Teleskop je postao poznat velikom broju ljudi i po tome što je poslužio i kao filmski set za jedan od filmova u serijalu o Džejmsu Bondu – Zlatno oko.

 

 

Ostavite komentar: