Snapchat zadao ozbiljan udarac konkurenciji: Nude novac za viralan video

Viralna slava pravi je mamac za sve one koji stvaraju sadržaj na internetu, a Snapchat se sad nada da je pronašao idealan način podsticanja ljudi da upravo na njihovoj platformi objavljuju fotografije i video-zapise – korisnicima nude udio u dnevnoj nagradi od čak milion dolara.

Kako piše “The Guardian”, ta aplikacija za razmenu poruka trebalo bi da počne da plaća svojim korisnicima za njihove “najviralnije” snimke – tim potezom Snapchat pokušava da spreči potencijalni egzodus na konkurentski i sve popularniji TikTok.

Novi sadržaj, nazvan Spotlight, najavljen je kao velika promjena u načinu na koji korisnici Snapchata pronalaze sadržaj na platformi – tako će ova firma za društvene medije deliti svoj prihod sa svim svojim korisnicima, umjesto da se fokusira na samo vrlo uzak izbor najpoznatijih kreatora sadržaja, što je dosad uglavnom i bila praksa.

“Spotlight će na jednom mjestu prikazati najzabavnije fotografije iz Snapchatove zajednice, a s vremenom će se prilagoditi svakom snapchatteru na temelju njihovih preferencija i omiljenih stavki. Kako bismo proslavili i nagradili kreativnost Snapchat korisnika, svakodnevno ćemo distribuirati više od milion dolara snapchatterima koji stvaraju vrhunske Snapove i to ćemo raditi barem do kraja godine”, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je osmislila novi sadržaj nakon što su shvatili da video-zapisi stvoreni Snapchat kamerom redovno postaju viralni na drugim platformama poput TikToka i YouTubea, jer su kreatori istih imali vrlo malo mogućnosti za povećanje svoje publike na samom Snapchatu.

Platforme poput Twitcha i YouTubea imaju ugovore o podeli prihoda s vrhunskim kreatorima, ali sve one od svojih popularnih korisnika prvo zahtijevaju određen nivo viralne slave. Snapchat umjesto toga obećava da će svaki video koji postane viralan – u početku je dovoljno imati oko 100.000 pregleda dnevno – dobiti svoj deo kolača.

Korisnici željni slave i novca moraju da objavljuju video-zapise isključivo u Spotlightu, ali prema unaprijed zadatim uslovima – naime, njihovi profili neće biti javno vidljivi kad “uploaduju” sadržaj, a ta anonimnost omogućuje i Snapchatu da promoviše svoj feed kao meritokratiju – tačnije, nečija prethodna slava na platformi u ovom slučaju neće se uopšte računati.

Takođe, na video-zapise koje korisnici vide u svom Spotlight feedu neće moći da utiču osobe koje oni sami prate na platformi, a nova objava nekoga s milionima sljedbenika suočiće se s istim preprekama kao i prvi video-zapis novog korisnika – u lovu na viralnu slavu svi će biti ravnopravni.

Kompanija se nada da će ovakvim pristupom sprečiti već poznate korisnike u napadanju osrednjosti, ali i podstaći “obične” ljude da proizvode što zabavnije video-zapise.

A prije nego što korisnici uopšte završe u Spotlight feedu, njihov sadržaj moraće da prođe provjeru ljudskih moderatora – osim što će kategorizovati zapise, oni će se pobrinuti i da sadržaj odgovara smernicama firme – na primjer, zabranjeni su kršenje autorskih prava, maloletnička konzumacija alkohola ili objavljivanje političkog sadržaja.

Uprkos jakoj konkurenciji TikToka i Instagrama, Snapchat je i dalje jedna od najvećih svjetskih aplikacija za društvene medije. Prema najnovijem tromjesečnom izvještaju, Snap ima 249 miliona dnevnih korisnika, sa 18 odsto rasta na godišnjem nivou.Ostavite komentar: