“Skovali” plan: Grčka i Amazon Veb Services pokreću regionalni inkubator za istraživanje svemira

Grčka Vlada i Amazon Veb Services (AVS), podružnica Amazona, potpisali su memorandum o stvaranju regionalnog svemirskog haba koji će služiti kao “digitalni inkubator”, podstičući istraživanje i preduzetništvo vezano za svemir.

Rad centra će uključivati dva različita programa razvoj programa obuke i specijalizacije vazduhoplovnih stručnjaka i stvaranje, razvoj i distribuciju baza podataka sa podacima o svemiru.
Kako navodi Katimerini, vlada taj projekat vidi kao dokaz brze digitalne transformacije Grčke u posljednje dvije godine. Portal Spacenews ističe da je to prvi ugovor ove vrste kompanije AVS, koja proširuje svoju svemirsku prisutnost.
Prema sporazumu, AVS i grčka vlada će sarađivati na promociji svemirske ekonomije zemlje, podržavajući mjere za privlačenje i obučavanje vazduhoplovnih stručnjaka. Ovo uključuje pristup programu AVS Activate, koji nudi prostor i druge alate i resurse za pokretanje za korišćenje svoje tehnologije umrežavanja u cloud.
AVS takođe pokreće program sponzorstva za grčke stručnjake i organizacije koji žele da skladište i rade sa kvalifikovanim podacima o prostoru, kroz Registar otvorenih podataka na AVS-u.

Ostavite komentar: