Sjajna ideja: Japanci razvili zaštitnu masku koja pojačava govor i prevodi na osam jezika

Ova pametna maska radi u kombinaciji s mobilnom aplikacijom C-Face Smart koja nudi mnoštvo mogućnosti. C-Face Smart može pojačati glas korisnika maske ili prevesti govor na osam različitih jezika – japanski, kineski, korejski, vijetnamski, indonezijski, engleski, španski i francuski.

Maska je dizajnirana tako da se nosi preko standardne maske za lice jer ima proreze za disanje koji umanjuju njenu zaštitnu funkciju protiv virusa. Stoga je najbolje ispod nje imati običnu zaštitnu masku, pojašnjava Taisuke On, izvršni direktor Donut Robotics, piše CNN.

Napravljena od bijele plastike i silikona, pametna maska ustvari ima ugrađen mikrofon koji se putem Bluetooth veze povezuje s pametnim telefonom, i to na udaljenosti do deset metara.

Donut Robotics je prvenstveno razvio prevodilački softver za robota zvanog Cinnamon, ali usljed pandemije ovaj projekt stavljen je na čekanje. Tada su japanski inžinjeri došli na ideju da svoj softver iskoriste za razvoj pametne maske.

Prvi talas distribucije ove maske očekuje se u Japanu, a do decembra će biti na raspolaganju od 5.000 do 10.000 maski. Maska će koštati između 40 i 50 dolara, uz dodatnu pretplatu na aplikaciju.

Ipak, maske neće biti dostupne u inozemstvu do aprila 2021. godine, iako postoji velika mogućnost da će se ranije pojaviti u Americi i Velikoj Britaniji zbog velikog interesa javnosti.

Ostavite komentar: