Situacija je ozbiljna! Medicinski časopisi upozoravaju na klimatske promjene

Više od 200 medicinskih časopisa širom svijeta sprema se da objavi uvodnik koji poziva lidere da preduzmu hitne mjere u vezi sa klimatskim promjenama i zaštitom zdravlja.

Britanski medicinski žurnal (BMJ) naveo je da je ovo prvi put da se toliko publikacija okupilo da objavi isti izvještaj, što odražava ozbiljnost situacije, prenosi Gardijan.

U uvodniku, koji se objavljuje prije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i konferencije o klimatskim promjena u Glazgovu u novembru, navodi se sljedeće:

“Uoči ovih ključnih sastanaka, mi – urednici medicinskih časopisa širom svijeta pozivamo na hitnu akciju kako bismo zadržali prosječno globalno povećanje temperature ispod 1,5 stepena, a kako bi smo zaustavili uništavanje prirode i zaštitili zdravlje.”

U uvodniku se navodi da zdravlju već štete globalna povećanja temperature i uništavanje prirodnog staništa, na koje zdravstveni radnici decenijama skreću pažnju.

“Ujedinjeni smo u priznavanju da će samo fundamentalne i pravične promjene u društvu preokrenuti naš trenutni kurs”, kažu urednici medicinskih časopisa.

Takođe se u uvodniku dodaje da najveću prijetnju globalnom javnom zdravlju predstavlja kontinuirani neuspjeh svjetskih lidera da zadrže globalni porast temperature ispod 1,5 stepena i da obnove prirodu, tako da se moraju učiniti hitne promjene u cijelom društvu koje će dovesti do pravednijeg i zdravijeg svijeta.

Glavna urednica BMJ-a Fiona Godli i jedna od koautorki uvodnika, rekla je da su zdravstveni radnici bili na prvoj liniji krize korona virusa, ali da su ujedinjeni u upozorenju da temperature iznad 1,5 stepena i dopuštanje kontinuiranog uništavanja prirode će donijeti daleko smrtonosniju krizu.

“Bogatije nacije moraju da djeluju brže i učine više, a 2021. godina mora da bude godina u kojoj svijet mijenja kurs, jer naše zdravlje zavisi od toga”, rekla je Godli.

Ostavite komentar: