Simbol sreće širom svijeta: Evo ko je tvorac čuvenog smajlija i kako je sve počelo VIDEO

Svi smo čuli za smajlije koje koristimo u vidu emotikona u bezbroj varijanti kako u mobilnoj tako i u drugim vrstama digitalne komunikacije.

Međutim, većina nije upoznata s tim kada je ovaj prepoznatljivi simbol sreće nastao i ko je njegov tvorac.

My Modern Met piše da je klasični žuti smajli s velikim ovalnim očima i prepoznatljivim blagim osmijehom nastao 1963. godine u američkom gradu Vorčesteru u Masačusetsu, a njegov tvorac je grafički dizajner Harvey Ball koji je od kompanije State Mutual Life Assurance Company dobio zadatak da kreira neki prizor koji će oraspoložiti njihove zaposlene i motivisati ih.

Ball je navodno proveo samo 10 minuta smišljajući nasmijano lice, a žutu pozadinu je izabrao jer je “sunčana i vedra” te je za taj postupak dobio 45 tadašnjih dolara.

Kompanije je odmah nakon toga odštampala njegov dizajn na raznim posterima i bedževima te ih podijelila zaposlenima kako bi ih raspoložila. Dizajn je veoma brzo stekao popularnost i počeli su se na tržištu pojavljivati razni proizvodi s prepoznatljivim smajl,ijima poput majica, razglednica i privjesaka za ključeve. Ni Ball, kao i ni pomenuta kompanija nisu patentirali čuveni dizajn pa ga je zbog toga mogao koristiti ko je želio.
Upravo zbog toga su se odvijale brojne borbe oko vlasništva, a prvi su dizajn zaštitili Bernard i Murray Spain 1970-ih godina, uz slogan “Have a Happy Day”.

Prodali su više od 50 miliona proizvoda s njim u cilju vražanja optimizma Americi tokom Vijetnamskog rata. Naredne godine su na televiziji izjavili da su oni tvorci ovog dizajne.

Tada je i francuski novinar Franklin Loufrani osnovao kompaniju pod istim imenom The Smiley Company da bi iskoristio tu popularnost. Kompanija je i danas vlasnik prava na smajlija u više od 100 zemalja svijeta.

Tokom 2001. godine, Charlie Ball (sin Harveyja Balla), osnovao je kompaniju World Smile Foundation, u želji da smileya iskoristi u nekomercijalne svrhe, odnosno, da učini nešto lijepo za ljude širom svijeta i oraspoloži ih baš onako kako je to i njegov otac učinio. Danas smajli postoji u bezbroj varijanti i možemo ga pronaći na raznim proizvodima i zanimljiva je činjenica da je za sve zaslužan crtež za koji je trebalo samo 10 minuta.

Ostavite komentar: