Sastavljena lista nepoželjnih: Ovi predmeti ometaju signal, sklonite ih od rutera

Kada bežični internet signal, koji putem Vaj-Faj rutera stiže do vaših telefona, laptopova, tableta i drugih gedžeta, bude blokiran ili otežan, i sama veza će biti slabija.

A osim problema sa samom mrežom, signal može da oslabi i kada se neki predmet ili uređaj nađe u blizini rutera.

Zato je portal “IFL Sajens” sastavio listu od sedam takvih predmeta koji nikako ne bi trebalo da se nađu u blizini ovog uređaja ukoliko želite da u svom stanu imate kvalitetnu i stabilnu Vaj-Faj vezu.

Akvarijumi i velike posude sa vodom predstavljaju priličan problem za ruter zbog toga što “upijaju” radio frekvencije.

Kod signala koji se širi na otvorenom, recimo kod javnih mreža, sličan problem se javlja zbog kiše, jer čak i kišne kapi djelimično mogu da “upiju” signal i smanje pokrivenost bežičnim signalom.

Metalni predmeti / Ogledala

Ako je ruter smješten u blizini velikog ogledala, postoji mogućnost da signal bude oslabljen jer se “odbija” od njegovu površinu.

Tako se u stanu javljaju “mrtve” zone, pa izgleda kao da uređaji ne mogu da se spoje na mrežu ma koliko blizu ruteru se nalazili.

Mikrotalasna

Mikrotalasne rerne takođe mogu da ometaju signal zbog toga što taj kuhinjski uređaj ispušta male količine zračenja.

On ustvari proizvodi radijski signal, koji se emituje na veoma visokoj frekvenciji.

Ta frekvencija, od 2.4 gigaherca, ista je kao frekvencija Vaj-Faj signala, pa zato ne treba da vas čudi ukoliko tokom podgrijavanja ručka neki od uređaja ostane bez internet signala.

Veliki predmeti

Ma koliko Vaj-Faj signal bio tehnološki napredan i veoma koristan, vrlo ga je lako ometati različitim preprekama. Njegovi talasi su mnogo kraći od onih koji se koriste kod radio prenosa, pa će zbog toga lakše i gubiti snagu.

Zato će veza sa uređajima biti mnogo bolja ukoliko je prostor između njih i rutera slobodan.

Ili, jednostavnije, ne stavljajte ruter iza kauča ili ispod ormara, bez obzira na to što biste voljeli da vam prostor u sobi bude “očišćen” od previše predmeta.

Bežični telefon

Mnogi ljudi i dalje, u svojim kućama i stanovima, koriste fiksne telefona, a oni su danas uglavnom bežični.

Problem može biti to što oni rade na približno istoj frekvenciji kao i ruteri, pa – ako su blizu – mogu da ometaju njegov rad.

Blutut uređaji

Slično bežičnim telefonima, signal iz rutera mogu da oslabe i uređaji koji koriste Blutut vezu, kao na primjer bežične slušalice ili zvučnici.

Blizina je i ovdje ključna, jer što su ti uređaji bliži izvoru signala, veće će biti smetnje.

Odmaknite ih ili se udaljite, pa će ćete Vaj-Faj signal biti jači.

Еlektronski uređaji

Možda će zvučati kontradiktorno ako kažete da ruter neće raditi dobro kada su u blizini drugi elektronski uređaji, jer je njegova glavna funkcija da se povezuje sa njima. Međutim, ako ste ruter okružili uređajima koji ne učestvuju u tom prenosu signala, vrlo vjerovatno će doći do ometanja pošto se emituju frekvencije koje mogu da mu se nađu na putu.

Takvi uređaji su npr. DVD plejer, kućni bioskop, muzička linija, pa čak i monitori za bebe.

Zato pomjerite ruter od svih uređaja sa kojima nije direktno povezan, savjetuje “Smart Lajf”.

Ostavite komentar: