Sadnja drveća je najefikasniji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja

Najefikasniji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja je sadnja velikog broja stabala, sugeriše se u istraživanju švajcarskih naučnika.

Novim istraživanjem se ukazuje na potrebu za smanjenjem sagorijevanja nafte, uglja i plina, navodeći ih kao glavne uzroke globalnog zagrijavanja, piše Phys.org.

Budući da je sadnja drveća najefikasniji način borbe protiv globalog zagrijavanja, novo istraživanje spominje potrebu da se posadi bilion novih sadnica širom Zemlje.

Švicarski naučnici kažu da za to imamo dovoljno mjesta. Šest zemalja s najviše prostora za nova stabla su SAD, Rusija, Kanada, Australija, Brazil i Kina, prenosi Phys.

Mlada stabla uklanjaju više ugljenika iz zraka. Načnici su izračunali da bi tokom desetljeća novoposađena stabla mogla usisati gotovo 750 milijardi tona ugljendioksida koji zadržava toplinu iz atmosfere.

Riječ je, kako piše Phys.org, o otprilike onoliko zagađenja ugljenika koliko su ljudi ispustili u posljednjih 25 godina.

“To je daleko najjeftinije rješenje klimatskih promjena. I najefikasnije”, kaže koautor istraživanja Tomas Crowther, ekolog iz švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu.

Tomas Lavdžoj sa Univerziteta Džordž Mason, biolog koji nije učestvovao u projektu, istraživanje je okarakterisao kao dobru vijest.

“Sadnja drveća nije zamjena za odvikavanje svijeta od sagorijevanja nafte, uglja i plina, što je glavni uzrok globalnog zagrijavanja”, naglasio je Crowther, dodavši da bi sadnja drveća pomogla u suzbijanju gubitka biološke raznolikosti.

 

Izvor:(Klix.ba)

Ostavite komentar: