Rok za realizaciju plana 2030 godine: “Volvo” prelazi na električne automobile

Švedski “Volvo”, koji je u kineskom vlasništvu, saopštio je da do 2030. godine planira da pređe na prodaju samo električnih automobila da bi iskoristio prednosti tržišta koje ubrzano raste.

Svi ostali modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući hibride, biće postepeno izbačeni iz ponude, saopštila je ova kompanija.

“Nema dugoročne budućnosti za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem”, izjavio je Henrik Grin, šef odjeljenja za tehnologiju, prenijela je agencija DPA.

On je rekao da je 2030. godina odabrana pod uticajem snažne potražnje za elektrifikovanim automobilima u prethodnim godinama i “čvrstog uvjerenja da je tržište vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u opadanju”.

“Volvo” je prošle godine predstavio svoj prvi potpuno električni model, a ove sedmice će prikazati svjetskoj javnosti još jedan automobil sa pogonom na električnu energiju.

Kompanija želi da do 2025. godine polovinu njene globalne prodaje čine automobili sa električnim pogonom, a ostatak modeli sa hibridnim pogonom.

Ostavite komentar: