Robot-umjetnik koji crta ljude

Ukoliko ste se ikada zapitali kako izgledate u očima robota, uskoro ćete to i saznati. Inženjeri u britanskoj kompaniji Engineered Arts rade s britanskim vlasnikom umjetničke galerije kako bi stvorili robotskog umjetnika koji ima ljudski lik i mogućnost crtanja, javlja Reuters.

Vještačka inteligencija, nazvana Ai-Da, koristiće bioničku ruku opremljenu olovkom kojom će da skicira ono što vidi.

Ai-Da će u suštini biti pokušaj automatizacije onoga što biste očekivali od karikaturiste na šetalištu. Bot koristi kamere smještene u svojim očima kako bi vidio šta je ispred njega, kao i AI kompjuterski vid kako bi identifikovao ljude, uočio njihove karakteristike i oponašao njihove izraze. Bot će nacrtati ono što vidi, ali će takođe i zabavljati usput. Tvorci su Ai-Da-i dali realistično ljudsko lice, zajedno sa silikonskom kožom, pokretnim ustima, trepćućim očima, 3D odštampanim zubima i desnima kao i glasom koji odgovara na pitanja.

Ai-Da neće biti prirodna kao prava osoba, naravno, s činjenica da će imati bestjelesnu glavu i ruku možda joj neće pomoći prilikom uklapanja. Međutim, sa ovim botom slikarska umjetnost koju proizvodi vještačka inteligencija će dobiti svoj ljudski izgled, s kojim su kompanije i umetnici eksperimentisali posljednjih godina, prenosi PC Press.

Ai-Da će debitovati na ličnoj izložbi „Unsecured Futures“ na Univerzitetu Oxford u maju. Skice koje bot bude stvorio će se prikazati u Londonu kasnije ove godine.

 

 

Ostavite komentar: