Robot umjesto ljudi ide u vodu: Uskoro bi mogao zamijeniti ronioce VIDEO

Naučnici s Univerziteta ETH u Cirihu, koji rade pri kompaniji Tethys Robotics, razvili su podvodnog robota koji se može koristiti u situacijama preopasnim za ronioce.

Nova mašina je zapravo autonomno podvodno vozilo specijalno dizajnirano za upotrebu u izazovnim i opasnim okruženjima kao što su mutni kanali i rijeke. Kada konvencionalne tehnike potrage i spašavanja ne daju rezultate, tu je robot Tethys koji preuzima operaciju.

Robot je opremljen zamjenjivom litij-jonskom baterijom koja mu omogućava četiri sata rada s jednim punjenjem. Težak je 30 kilograma i ima maksimalnu brzinu od dva metra po sekundi. Takođe, opremljen je optičkim kablom dometa do 10 kilometara, ali i akustičnim senzorima, kamerama i algoritmima baziranim na AI inteligenciji, koji mu omogućavaju da autonomno pretražuje velika područja pod vodom te da efikasno i brzo uoči objekte ili ljude. To znači da može obavljati posao ronilaca i spasilačkih timova u najopasnijim situacijama.

Kada uoči objekt, robot može uhvatiti i ponijeti do 40 kg tereta. Nakon što detektuje cilj, čovjek kao operater može preuzeti kontrolu nad robotom i tako eliminisati svaku opasnost ili eventualnu grešku.

Robota su već koristile lokalne vlasti za operacije potrage i spašavanja pod vodom.

Međutim, ovo nije prvi robog ovog tipa, jer je u februaru ove godine predstavljen robot RoboSalps dizajniran za rad u nepoznatim i ekstremnim okruženjima poput vanzemaljskih okeana.

Ostavite komentar: