Rijetka vrsta: Naučnici otkrili pticu sa jednim ženskim, a drugim muškim krilom

Naučnici u Pensilvaniji otkrili su nedavno izuzetno rijetku vrstu ptice pjevačice koja na sebi s jedne strane ima muško, a s druge žensko krilo te samim time predstavlja karakteristike oba pola.

Kako su pojasnili iznenađeni naučnici ova pojava je rijetka te se može otkriti jednom u životu.

“Posljednji put je rezervat prirode Powdermill u Prirodnjačkom muzeju Carnegie pronašao još jedan primjer prije 15 godina i to je peta otkrivena od gotovo 800.000 ptica koje je istraživao rezervat. Svi znantsvenici su bili nevjerovatno uzbuđeni. Prisutan je naučni interes naravno, ali i sreća jer smo vidjeli nešto što je veoma rijetko”, navela je Ejmi Lindsej, voditeljka programa za spajanje ptica u rezervatu prirode.

Iako naučnici ne mogu biti potpuno sigurni bez pretrage ili obdukcije, kazali su da je ova ptica “Pheucticus ludivicianus”, dakle, proizvod genetske anomalije poznate kao bilateralna ginandromorfija, prenose svjetski mediji.

Za razliku od istinskog hermafroditizma, koji se odnosi na posjedovanje muškog i ženskog reproduktivnog tkiva, ginandromorfi pokazuju kontrastne polne karakteristike sa svake strane tijela.

U ovom slučaju, dok je jedna strana čini genetski ženskom, druga strana pokazuje sva obilježja genetskog mužjaka. Čak i zadnja strana krila i repa pokazuju presudne polne razlike, s lijeve su smeđe, a s desne crne boje.

Ako je ptica nešto poput ostalih ginandromorfa koje su pronađene, ova lijevo-desna podjela mogla bi ići i u njenu unutrašnjost, uključujući mozak i reproduktivne organe.

Jedan od naučnika je kazao da bi ova ptica mogla ući u knjigu rekorda te pojasnio da je ovo otkriće isto “kao da su vidjeli jednotoga”, a drugi je opisao navalu adrenalina nakon što je vidio ovaj rijetki primjerak.

Još od 1962. godine, ornitolozi u Ptičjem istraživačkom centru Powdermill grupišu oko 13.000 ptica godišnje u prirodnom rezervatu.

Njihova puna baza podataka, koja uključuje zapise stotina hiljada ptica, a sadrži manje od 10 obostranih ginandromorfa. Ova neobična pojava zabilježena je i među gmizavcima, leptirima i rakovima, ali još nisu sigurni kako djeluje i nastaje.

Ostavite komentar: