Rezultat za oko 10 minuta: Pametni telefon “testira” na kovid 19

Razvijena je pouzdana metoda testiranja koja koristi mikroskop pametnog telefona za analizu uzoraka pljuvačke, a rezultate može da da za oko 10 minuta.

Istraživači koji stoje iza pronalaska, prilagodili su jeftinu metodu koju su prvobitno kreirali za otkrivanje norovirusa – mikroba poznatog po širenju na krstarenjima.

Tradicionalno metode otkrivanja patogena su često skupe, uključuju veliku količinu laboratorijske opreme ili zahtjevaju naučnu ekspertizu. Test norovirusa zasnovan na pametnom telefonu, razvijen u Arizoni, sastoji se od pametnog telefona, jednostavnog mikroskopa i komada mikrofluidnog papira – papira presvučenog voskom koji omogućava da uzorak tečnosti prolazi kroz određene kanale.

Manji je i jeftiniji od ostalih testova, a komponente koštaju oko 40 evra. Korisnici predstavljaju antitela fluorescentnim zrncima u potencijalno kontaminiranom uzorku vode. Ako je u uzorku prisutno dovoljno čestica patogena, za svaku česticu patogena veže se nekoliko antitela. Pod mikroskopom se čestice patogena prikazuju kao male nakupine fluorescentnih zrnaca, koje korisnik tada može da izbroji. Proces traje oko 10 do 15 minuta, a tvrdi se da i oni koji nisu naučnici mogu da nauče kako se koristi gledanjem kratkog videa.

Kovid verzija donosi dodatna poboljšanja, koja će imati kućišta sa 3D štampanim elementom za pričvršćivanje mikroskopa i mikrofluidni papirni čip, prenosi B92.

Ostavite komentar: