Revolucija u najavi: Struju ćemo čuvati u zidovima

U zidovima kuća može da se čuva struja, pošto je prikazana nova tehnologija koja pretvara ciglu u bateriju.

Naučnici su uspjeli da pretvore ciglu u bateriju tako što su iskoristili minijaturne šupljine u njoj i da ih ispune nanovlaknima koja mogu da skladište struju, piše britanski „Gardijan“.

Jedna cigla koja je prerađena na taj način mogla je da uskladišti dovoljno struje da se na nju priključi mala sijalica.

Ukoliko kapacitet takve cigle-baterije bude povećan, mogle bi da zamijene postojeće litijum-jonske baterije.

Ovakva cigla radi na principu superkondenzatora, koji ne rade na osnovu hemijske reakcije, kao baterije, već skladištenjem struje u čvrstim materijalima. Oni se često koriste u automobilima, lokomotivama, tramvajima ili mašinama za prikupljanje regenerisane snage kočenja ili kratkotrajno skladištenje struje.

Glavna prednost superkondenzatora je što se mnogo brže pune i prazne nego baterije, ali nemaju toliku mogućnost skladištenja kao one.

Istraživači trenutno rade na dva kolosijeka, jedan je da povećaju kapacitet superkondenzatora, a drugi brže punjenje baterija.

„Solarne ploče na nečijoj kući moraju negdje da skladište struju i uobičajeno je da se koriste baterije. Ono što smo mi uspjeli je da otvorimo novu temu za ozbiljno razmatranje“, rekao je Džulio Darsi sa Univerziteta Sent Luis, jedan od autora studije u kojoj je cigla poslužila za skladištenje struje.

Odnos zapremine cigle i energije koju je uskladištila tek je jedan odsto u odnosu na baterije, ali naučnici misle da to može biti povećano dodavanjem materijala kao što su oksidi metala, kako bi kapacitet cigala-baterija bio povećan.

„Kada bismo uspjeli da izjednačimo taj odnos, dobili bismo tehnologiju koja je daleko jeftinija od litijum-jonskih baterija i one bi otišle u prošlost“, kaže Darsi.

Naučnici podsjećaju da superkondenzatori imaju jednu ogromnu prednost u odnosu na baterije – mogu da prežive daleko više ciklusa punjenja i pražnjenja nego klasične baterije. Kako navode, tek poslije 10.000 takvih ciklusa, kapacitet cigle-baterije počne da opada, prenosi “Sputnik”.

 

 

Ostavite komentar: