“Restomod” projekat: Reno 5 Turbo 3 izgleda kao nekada, a ide kao nikada do sada

Što se svijet više okreće električnoj energiji kao glavnom pogonu vozila u bliskoj budućnosti, čini se da neki zaista legendarni modeli iz proteklih decenija sve više dobijaju na vrijednosti i svom kultnom stausu.

Iako takvi modeli i danas insprišu dizajnere i inženjere da konstruišu nove savremene verzije takvih autmobila, kao što je to slučaj sa nedavnim najavama Renoa 4 i Renoa 5 za 21. vijek, pravi ljubitelji ostaju vjerni orginalima.

Sa tim na umu, inspirisana legendarnim reli mašinama iz osamdesetih – Reno 5 Turbo i Turbo 2, kompanija Legende Automobiles je, 35 godina nakon prestanka prozvodnje prve generacija čuvenog francuskog minija, stvorila – Reno 5 Turbo 3.

Riječ je o tzv. “restomod” projektu, koji je zadržao izgled karoserije originalne “petice” Turbo, ali je dobio novi pogon, savremeni mjenjač, digitalnu komandnu tablu, klima uređaj, savremeniju unutrašnjost i druge elemente koji više odgovaraju današenjem vremenu. Tu se najviše ističu, u retro stil automobila savršeno uklopljene, prednje i zadnje LED svjetlosne grupe.

Kao i original, i Turbo 3 ima centralno postavljeni turbo-benzinski motor, s tim što, za razliku od nekadašnjeg od 1,4 litra i 160KS, ovaj današnji ima čak 240 “konja” više.

Zbog smanjenja ukupne mase, paneli karoserije su izrađeni od ugljeničnih vlakana, a cijela karoserija je dodatno proširena i odnosu na dimenzije originala. Automobil stoji na širim točkovima prečnika 16 ili 17 inča, dok su felne dizajnirane u retro stilu zadržale sportsko pričvršćivanje centralnom maticom.

Reno 5 Turbo 3 posljednjih dana izazva oduševljenje brojnih ljubitelja legendarnih sportskih četvorotočkaša, pa je pomalo čudno to što Legende Automobiles još nije objavio nikakve detaljnije podatke o njegovim performansama.

Ostavite komentar: