‘Radar buke’ spas od preglasnog saobraćaja

Motociklisti koji svojim dvotočkašima grme kroz naseljena mjesta, direktno utičući na naše zdravlje, uskoro bi mogli da budu prošlost. Bar u Francuskoj.

Uređaj nazvan „radar buke“, postavljen je na jednoj saobraćajnici pored aerodroma Orli u Parizu. Novi sistem može da prepozna bučna vozila, odredi njihovu lokaciju i automatski pokrene postupak protiv nesavjesnih vozača, šaljući kaznu za prekršaj.

„Ovaj radar opremljen je kamerom koja snima slike. Ideja je da uparimo video-nadzor s nivoom buke, tako da ćemo tačno znati ko stvara buku, kao i koja je njegova putanja. Savršeno će se identifikovati svi elementi, i slikom i zvukom, na vrlo preciznom nivou“, objašnjava Didije Gonzales, čelnik naselja Vilnev L Rua u Parizu.

Buka negativno utiče na psihofizičko zdravlje, pojačava nervozu, oštećuje sluh, ali i dovodi do kardiovaskularnih i drugih poremećaja, remeti imuni odgovor organizma.

„Najznačajnija buka, ona iznad određenog nivoa, štetna je za naše zdravlje. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija počela da se bavi pitanjem buke, jer sada znamo koliko je štetna za naš organizam“, naglasio je Gonzales.

Uređaj ima četiri mikrofona koja mjere nivo decibela svake desetinke. Pri tom, može da odredi i izvor zvuka. Stručnjaci podsjećaju, prvi upozoravajući znak da se nešto dešava sa sluhom je zujanje i tada se obavezno treba javiti specijalisti. Trajni gubitak sluha izazvan bukom neizlječivo je oboljenje.

„Mjerenje je vrlo dobro, jer neki motociklisti i vozači automobila namjerno prave buku, pogotovo kada su u pitanju veliki motocikli“, kaže Estrop Blez, stanovnik pariskog naselja Vilnev L Rua.

Sistem je za sada u probnom radu, još nisu izrečene novčane kazne. Vlada planira dvogodišnje isprobavanje tehnologije, koja će, uz testiranje uređaja, odrediti i nivo dozvoljene buke.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: