Puštene u divljinu: Zbog starog običaja broj kornjača prijeti ekosistemu Hong Konga

Na drenažnom bazenu u blizini popularnog planinarskog mjesta u ruralnom okrugu Tai Po u Hong Kongu, grupa dobrovoljaca naoružana opremom za ronjenje, mrežama i rukavicama gazili su po mutnoj vodi da bi pronašli na desetine kornjača koje su tu ostavili mještani.

Kako navodi Rojters, crvenouhe kornjače su puštene u divljinu po starom običaju poznatijim kao oslobađanje milosti – koncept koji je ostao ukorijenjen u budističkom vjerovanju da oslobađanje života donosi sreću.
Međutim, mnoge životinje se namjerno hvataju i prodaju samo da bi bile oslobođene, rekli su stručnjaci za životinje, dok kornjače često bivaju povrijeđene ili pak umiru nakon što ih ostave negdje u vodi.
Veliki broj religioznih ljudi kupuje mnoštvo kornjača, a potom ih oslobađaju u rijeke, potoke, plaže i javne parkove, a pored kornjača oslobađaju i žabe, insekte, ptice i ribe, što bi moglo da ošteti ne samo ekosistem lokalnog stanovništva, već može da predstavlja i opasnost po javno zdravlje, navodi Botaničke bašta Hong Konga.

Ostavite komentar: