Punite mobilni telefon u automobilu? Trebali biste prestati

U slučaju da mobilni telefon punite preko USB priključka u automobilu, trebate odmah prestati jer bi to moglo uništiti vašu bateriju.

Prvenstveno, USB priključak u vozilu osigurava manje električne energije nego što je potrebno da se mobilni telefon napuni, zbog čega se on jedva puni.

“Mnogi ljudi primijetili su da se na putu od kuće do posla, koji traje od 30 do 60 minuta, mobilni telefon napuni jako malo ili nimalo. To je uglavnom zbog činjenice da telefon troši više energije nego što je auto-punjač ima”, govori tehničar Bred Nichols iz Staymobile firme

Nichols navodi još jedan problem punjenja u autu, a to je da vaš mobilni telefon može dobiti previše energije, posebno ako za punjenje koristite “upaljač za cigarete”. Većina upaljača može opskrbiti do 10 A, dok većina punjača koristi jedan do tri A. Neispravan punjač može prouzrokovati pretjerano pregrijavanje mobilnih telefona, oštećenje unutrašnjih komponenti, pa čak i uništenje cijelog uređaja.

Uz sve navedene probleme, punjenje pametnog uređaja na putu može isprazniti i akumulator auta. “Ovo se obično ne tiče onih koji imaju nove automobile s novim akumulatorima, ali ako je vaš automobil stariji model, možda biste htjeli izbjeći punjenje telefona USB priključkom”, govori Nichols.

Najvažnije je da se tokom vožnje mobilni telefon ne bi smio uopšte koristiti

“Svaki put kada neko makne ruke s volana ili oči s ceste, postaje jako opasan za druge”, upozorava Nichols za Readers's Digest.

 

Izvor.(Index.hr)

 Ostavite komentar: