“Procurili” detalji: Pet zanimljivih karakteristika Androida 12 od kojih se mnogo očekuje

Prva rana verzija Androida 12 mogla bi kod testera da se nađe već sljedećeg mjeseca.

Do sada pojavilo dosta “procurjelih ” detalja i skrinšotova, o čemu se već pisalo.

Novi Android ima pet zanimljivih karakteristika od kojih se mnogo očekuje, pod uslovom da Google ne odloži njihovu primjenu, piše Android Police, prenosi Telegraf.rs.

1. Indikatori privatnosti

Na Android stižu indikatori privatnosti, slični onima koji su debitovali na iOS 14 platformi. Set ikonica u boji i tačaka će ukazivati na to kada i da li aplikacija koristi mikrofon ili kameru, tako da korisnik može da zna kada softver potencijalno ugrožava njegovu privatnost. Ostaje da se vidi kako će Google tretirati pristup na sistemskom nivou u poređenju sa eksternim aplikacijama, prenosi Benchmark.

2. Bolje teme

Već neko vrijeme znamo da će Android 12 proširiti opcije za teme. Još nema mnogo detalja o tome, ali se očekuje da će nova verzija Androida omogućiti temiranje preko definisanih primarnih boja, a vjerovatno ponuditi i veći broj unaprijed kalkulisanih primjera. Takođe, softver bi te podatke o bojama trebalo da prenosi i na eksterne aplikacije.

3. Skrolujući skrinšotovi

Google je odlučio da, umesto verzije koji imitira skrolovanje prstima, kreira verziju koja je kompatibilna sa svim vrstama pregleda i aplikacijama, bez neočekivanog ponašanja i problema. Ova funkcija je već izvjesno vreme na čekanju i mnogi se nadaju da će debitovati u Androidu 12.

4. App Pairs

Očekuje se da će Android 12 podržavati App Pairs, funkciju koja će dvije aplikacije tretirati kao jednu tokom multitaskinga. Nije poznato da li će aplikacije moći da se pokrenu u paru, ali se zna da će moći da se koriste zajedno i tretiraju se kao jedna funkcionalna cjelina.

5. Bolje RCS poruke

Ovo je jedna od funkcija kojoj se mnogi nadaju, ali bi mogla biti i izostavljena sa naredne verzije Androida. Trenutno, RCS aplikacije za poruke (RCS – Rich Communication Services protokol) praktično koriste interfejs direktno sa svojim servisima. Ne postoji lak sistemski interfejs za RCS poruke, ali to neće zauvijek biti slučaj, budući da Google već vrši izmjene na ovom polju.

Ostavite komentar: