Problem! Nestašica čipova koči proizvodnju laptopa i pametnih telefona

Proizvođači automobila i elektronskih uređaja, od televizora do pametnih telefona, upozoravaju na globalnu nestašicu čipova koja uzrokuje kašnjenja u proizvodnji, i to baš u vrijeme oporavka potrošnje od krize uzrokovane korona virusom.

Problem ima nekoliko uzroka, kažu izvršni direktori industrije i analitičari, među kojima su požar u jednoj japanskoj tvornici čipova, zatvaranje pogona zbog sprječavanja širenja pandemije u jugoistočnoj Aziji te štrajk u Francuskoj.

Još jedan kratkoročni uzrok nestašice čipova bilo je i gomilanje zaliha telekomunikacijskog diva Huaweija, uoči stupanja na snagu američkih sankcija njegovim dobavljačima sredinom septembra.

Najveći problem su nedostatna ulaganja u tvornice za proizvodnju čipova od osam inča, većinom u vlasništvu azijskih kompanija, koje nisu pratile brži rast potražnje od očekivanja za 5G telefonima, laptopima i automobilima.

“Za cijelu elektronsku industriju imamo nedostatak komponenata”, utvrdio je izvršni direktor kineske kompanije Sand and Wave Donny Zhang, koji ističe problem s nabavkom mikrokontrolera, ključnog za proizvodnju pametnih slušalica na kojima trenutno rade. Jedan japanski dobavljač elektronskih komponenti tvrdi kako nedostaje WiFi i Bluetooth čipova te da očekuje kašnjenja duža od 10 sedmica.

Kineska automobilska industrija procjenjuje da će proizvodnja nekih kineskih proizvođača zbog nedostatka čipova biti pogođena u prvom kvartalu iduće godine. Potražnja kineskih potrošača, posebno za automobilima, neočekivano se brzo oporavila od krize s koronavirusom. Istovremeno, a porasle su i narudžbe za proizvode poput laptopa i mobilnih telefona u regijama svijeta koje se još bore sa suzbijanjem pandemije, poput Evrope i Sjedinjenih Država.

Rast potražnje pojačava pritisak na proizvođače 8-inčnih čipova. Tajvanska tvornica čipova TSMC je najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, za vratom joj puše Samsung, a slijede SMIC, GlobalFoundries i UMC, podacima su Trendforcea.

“Čini se da je problem uglavnom u tvornicama čipova”, ističe izvor iz europske industrije poluvodiča, dodajući da su pod pritiskom posebno TSMC i GlobalFoundries. TSMC, koji opskrbljuje Apple i Qualcomm, odbio je dati komentar, no njegov čelnik ove sedmice opisao je kapacitete kompanije “tijesnim”.

GlobalFoundries, ipak, poručuje kako ulaže u “jačanje kapaciteta kako bi udovoljio dosad nezabilježenoj potražnji”. Kompanija planira u 2021. udvostručiti kapitalne investicije kako bi povećala proizvodnju. Iz južnokorejske kompanije DB Hitek, koja opskrbljuje Apple čipovima za tablete, navode da će njihovi pogoni za proizvodnju 8-inčnih čipova raditi punim kapacitetom barem idućih šest mjeseci, a očekuju da će ponuda biti nedostatna sve do druge polovine iduće godine, prenosi noob.ba.

Ostavite komentar: