Prikupljaju osjetljive podatke? Zabranjena “Teslina” vozila u vojnim kompleksima

Vojska Kine zabranila je ulazak u vojne komplekse i stambene jedinice vozilima kompanije “Tesla”, zbog straha od mogućnosti prikupljanja osjetljivih podataka kamerama koje su ugrađene u automobile, objavila je agencija “Blumberg”.

Prema odredbi koju je objavila vojska, vlasnicima vozila kompanije “Tesla” savjetuje se da parkiraju vozila izvan posjeda vojske, potvrdili su izvori upoznati sa odredbom koji su tražili da se njihova imena ne objavljuju, jer se radi o privatnim podacima.

Do zabrane je dovela zabrinutost da automobili kompanije “Tesla” prikupljaju osjetljiv podatke, zahvaljujući ugrađenim kamerama i to na način koji kineske vlasti ne mogu primijetiti niti kontrolisati.

Vojska smatra da kamere koje snimaju u više smjerova i ultrasonični senzori u “Teslinim” vozilima mogu da “otkriju lokacije”, te je zbog toga zabranila ulazak tih automobila u vojne komplekse kako bi osigurala bezbjednost povjerljivih vojnih informacija.

Predstavnik “Tesle” u Kini nije želio da komentariše odredbu vojske, a kinesko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na faks koji je poslat nakon radnog vremena.

Ostavite komentar: