Prije leta sa Marsa: Perseverance “okinuo” selfi s helikopterom Ingenuity

Rover Perseverance je na Crvenu planetu spektakularno sletio 18. februara s dronom Ingenuity pričvršćenim za njegov glavni dio.

Navedeni dron-helikopter biće prva operativna letjelica na Marsu jednom kad se vine u zvazduh iznad površine tog planeta i počne istraživati područje oko rovera s visine, piše Zimo.
Testni let trebao bi se dogoditi u narednih nekoliko dana. Perseverance je selfi “okinuo” 6. aprila, a na njemu su on i Ingenuity udaljeni 3,9 metara jedno od drugog.
Taj je selfi sastavljen od 62 fotografije koje je napravila roverova WATSON kamera postavljena na SHERLOC instrument, koji se nalazi na samom kraju roverove dugačke robotske ruke.

Naučnici su fotografije spojili u jedan veliki selfi nakon što su one s Crvene planete stigle na Zemlju. Složili su i kratku animaciju na kojoj Perseverance gleda malo prema kameri, malo prema Ingenuitiyju.
Osim što šalje zapanjujuće fotografije s površine Marsa, poput recimo fotografije duge (za koju u NASA-i vjeruju da je ipak samo refleksija od leće), Perseverance će zapravo tražiti tragove prastarog života na tom planetu tokom naredne dvije godine, koliko će trajati njegova misija.

Ostavite komentar: