Poznati YouTuberi u problemima: Povećana količina spama

Poznati YouTuberi, koje na ovom video servisu prate milioni korisnika, upozorili su kako je u posljednje vrijeme na njihovim kanalima, odnosno u komentarima na video zapise značajno povećana količina spama.

Sa spamom naročito probleme imaju najpopularniji YouTuberi, a neke od taktika spamera jesu da oni oponašaju YouTubere, odnosno koriste njihove lične podatke da bi prevarili korisnike da kliknu na link u poruci koju objavljuju.

“Svakim je danom sve gore”, komentarisao je za The Verge Linus Sebastian sa kanala Linus Tech Tips.

Kaže kako se u komentarima ispod videa objavljuju prevare vezane za kriptovalute, dodatke prehrani i slično. Kada korisnici kliknu na linkove u tim komentarima, a nisu svjesni da te linkove nisu objavili poznati YouTuberi, otvaraju im se internet stranice na kojima vrebaju brojne prevare – od malwarea, pa do upisivanja ličnih podataka na lažnim stranicama koji se tako predaju prevarantima i oni mogu dalje da ih iskorišćavaju.

Na isti problem upozorava i Marks “MKBHD” Braunli. On je rekao kako se situacija sa spamom otela kontroli, te da YouTube trebalo što prije da rješi taj problem.

YouTube u borbi protiv takvih komentara koristi različite alate koji uključuju i nadzor ljudi i korišćenje vještačke inteligencije i mašinskog učenja, pa se većina štetnog sadržaja uklanja automatski. Zbog kršenja pravila vezanih za spam i prevare, samo u posljednjem tromjesječju prošle godine YouTube je uklonio više od 950 miliona komentara.

Ipak, dok većinu komentara uklone, neki ipak uspiju da pobjegnu njihovom automatskom nadzoru, a u posljednje vrijeme je takvih komentara sve više.

Iz tog razloga, YouTube je počeo s novim eksperimentalnim alatima moderiranja sadržaja sa kojim će se više potencijalno neprikladnih komentara pregledati, odnosno recenzirati prije njihove objave. Iz ove kompanije kažu kako prate situaciju i način na koji se spamerske taktike mijenjaju i evoluiraju te će nastaviti sa prilagođavanjem svojih sistema kako bi se objava takvih komentara spriječila, prenosi B92.

Ostavite komentar: