Poznati prvi detalji: Električna Škoda Octavia stiže 2023. FOTO

Električna Škoda Octavia u pradajne salone će stići 2023. godine, a već su poznati prvi detalji elektrifikacije jednog od najpopularnijih automobila u Evropi i kod nas.

Češki proizvođač do sada je nudio samo električni SUV, jer se modeli iz ovog segmenta odlično prodaju na evropskom tržištu. Tako je električna Škoda Enyaq iV u prvih devet mjeseci 2021. isporučena u 28.000 primjeraka, što je vrlo dobar rezultat za jedan električni automobil.

Uspjeh modela Enyaq iV je odskočna daska za buduće Škode na struju, pa je proizvođač već najavio manji električni krosover. Međutim, nijedan Škodin SUV nije pretekao Octaviju, koja je u istom periodu pronašla put do 160.000 kupaca, pa je logično što češka kompanija planira elektrifikaciju i ovog modela.

Podsjećamo, do sada je kupcima ponuđena jedino plug-in hibridna varijanta Octavije.

Martin Jan, Škodin direktor prodaje i marketinga, rekao je za britanski Autocar da Česi ne namjeravaju nuditi isključivo električne SUV modele, budući da kupci žele elektromotore i u drugim segmentima.

Rekao je da će proizvođač ponuditi električnu verziju Octavije ljudima koji ne žele SUV jer je u suprotnosti sa njihovim konzervativnim pogledima na automobile.

Električna verzija češkog bestselera vjerovatno će imati drugačije ime kako bi naglasila svoju posebnost. Naziv tog modela trebalo bi da počne slovom E, čime bi se nastavila tradicija koju je započeo Enyaq, prenosi B92.

Ostavite komentar: