Potencijal i pamet: Mladi iz BiH napravili “korona brojač”, evo o čemu se radi FOTO

Mladi Zeničani Ajna i Muhamed Dizdarević, učenici Prve gimnazije u Zenici, najbolji su primjer da BiH ima potencijal i pamet, ali i da su mnogi pandemiju korona virusa odlučili iskoristiti da pokažu svoja umijeća i budu od koristi.

Naime, oni su uradili softversko rješenje koje su nazvali „korona brojač“, internet-stranicu koja pruža najpotpunije informacije o pandemiji, ali i svemu što prati korona virus. S obzirom na naglu pojavu i ekspanziju virusa, zajedno su odlučili napraviti nešto društveno korisno te benefitno po ljude širom regiona.

“Posljedice virusa su se odražavale i na naše živote, što nas je još više motiviralo prilikom pokretanja projekta ”korona brojača”. Ideja je nastala krajem marta, otprilike u periodu kada su škole već bile zatvorene”, govori Muhamed.

Potpuno završen tip stranice kojem sada građani imaju pristup je nastao sredinom maja, a redovno se unapređuje.

“Prethodno su već postojale stranice poput naše, ali zasnovane striktno na podacima raspoređenim po entitetima BiH. Upravo zato smo i kreirali nešto što bi osiguralo sve informacije na nivou BiH, ali i država regiona na jednom mjestu”, objašnjava Ajna.

”Korona brojač” predstavlja stranicu na kojoj se može vidjeti broj zaraženih na nivou države i regiona te se educirati o virusu u posebnom odjeljku najčešćih pitanja i odgovora.

“Informacije se ažuriraju svaka dva sata i crpe ih s Google Analiytisca, tako da sve što pročitate je sigurno i provjereno. Stranica je namijenjena striktno u svrhu pomoći ljudima i zajednici prilikom informiranja o koroni”, ističe Ajna.

Kada uđete na koronabrojac.com, prvo što }ete vidjeti je broj zaraženih u BiH, regionu i svijetu. Takođe, postoji mogućnost da provjerite i tačan broj potvrđenih, aktivnih i smrtnih slučajeva u svim državama, koji predstavlja malo dublji prikaz statistika.

Najčešća pitanja

“U posebnom dijelu na početnoj stranici se nalaze i najčešće postavljena pitanja i odgovori koji su, također, provjereni i tačni. Dakle, na našoj stranici pronalazite sve što vam može biti potrebno u samo nekoliko klikova”, govori Muhamed, piše Avaz.

Ostavite komentar: