Poslanici se žestoko usprotivili: Gugl prijeti ukidanjem funkcije pretraživača

Gugl je zaprijetio da će ukloniti svoj pretraživač interneta u Australiji zbog pokušaja te zemlje da obaveže ovog tehnološkog giganta da dijeli zaradu sa medijskim kućama na osnovu autorskih prava.

Australija planira da usvoji prvi zakon u svijetu prema kojem će Gugl, Fejsbuk, a potencijalno i ostale tehnološke firme morati da plaćaju medijskim kompanijama za njihov informativni sadržaj.

Američke kompanije su se tome usprotivile i upozorile da će zbog tog zakona ukinuti neke od svojih usluga. Australijski premijer Skot Morison rekao je da poslanici neće ustuknuti pred “prijetnjama”, prenio je Bi-Bi-Si.

Australija ne spada među najveća tržišta za Gugl, ali je predloženi zakon neka vrsta globalnog testa načina na koji vlade mogu da pokušaju da regulišu velike tehnološke firme. Direktor Gugla u Australiji Mel Silva rekla je na saslušanju u Senatu da su ovakvi zakoni “nefunkcionalni”.

“Ukoliko ova vrsta propisa postane zakon, nećemo imati izbora osim da prekinemo uslugu ‘Gugl pretrage’ u Australiji”, rekla je ona. Poslanici su se usprotivili i optužili Gugl za “ucjenjivanje” i zastrašivanje Australije zbog pokušaja uvođenja ove reforme.

Ostavite komentar: