Poseban primjerak: Porsche sa 73 šiljka FOTO

Dok svi čekaju prvi redizajn prvog električnog Porschea, na sjeveru Evrope je predstavljen jedan zaistan poseban primjerak.

Ovaj Taycan nosi ime Assasin, a radi se o umjetničkoj instalaciji mladog švedskog umjetnika Fabiana Bergmarka Näsmana koji je za festival Porsche Scopes pripremio Taycan “ukrašen“ šiljcima. U pitanju su tačno 73 šiljka koji su ljepilom pričvršćeni za karoseriju.

Ovakav auto teško bi prošao bezbjednosne standarde, posebno u slučaju naleta na pješaka, a i ovi izdanci drastično utiču na aerodinamiku, što za sobom povlači veću potrošnju energije i manji doseg. Ništa zato, ovo je tek umjetnička instalacija koja, prema riječima autora, “postavlja pravila kako pristupiti predmetu čiju površinu prekrivaju šiljci”. Zanimljivo je da ova tema nije rezervisana za Porscheov automobil, već ju je umjetnik koristio i na drugim kreacijama, prenosi Index.hr.

Automobil je dominirao izložbenim prostorom površine 5000 kvadratnih metara izvedenim u napuštenoj toplani, gdje je na trodnevnoj manifestaciji izlagalo 65 umjetnika.

Ostavite komentar: